Žličica jednog sastojka čini kavu zdravijom i ukusnijom, pokazuju istraživanja

KAVA je mnogima omiljeni napitak i poznato je da već sama po sebi donosi niz koristi za koncentraciju i energiju. No, postoji jednostavan način da se njezin učinak pojača, a uz to obogati i okus. Ova kombinacija ujedinjuje prirodne spojeve iz obje namirnice i može imati snažan učinak na raspoloženje, mozak i zdravlje srca.
Riječ je o dodavanju male količine kakaa u kavu. Flavonoidi i kofein zajedno stvaraju sinergiju. "Kakao je bogat polifenolima, ponajprije flavanolima, a brojni blagotvorni učinci pripisuju se upravo tim spojevima", navodi pregled istraživanja o utjecaju kakaa na zdravlje, prenosi Vogue.
Pokazalo se da konzumacija kakaa može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, metaboličkih poremećaja i upala te povoljno djelovati na živčani sustav i kožu.
Kakao potiče proizvodnju endorfina, serotonina i dopamina
Osim antioksidativnog djelovanja, spoj kofeina iz kave i teobromina iz kakaa pomaže u održavanju stabilne energije i bistre koncentracije. "Kakao prah i čokolada sadrže velik udio flavonoida koji pozitivno djeluju na mozak", navodi jedno istraživanje o neuroprotektivnim učincima kakaa.
Također, kakao potiče proizvodnju endorfina, serotonina i dopamina, a tamna čokolada može imati i prebiotički učinak na crijevni mikrobiom, što dodatno utječe na raspoloženje.
Za srce, flavonoidi iz kakaa dokazano pomažu smanjiti krvni tlak, poboljšati funkciju krvnih žila i povećati razinu "dobrog" HDL kolesterola.
"Istraživanja pokazuju da flavonoidi iz namirnica poput kakaa, jabuka, čaja i bobičastog voća imaju neuroprotektivne učinke", navodi jedan znanstveni pregled. Stručnjaci savjetuju da se u šalicu kave doda do jedne žličice čistog, nezaslađenog kakaa, najbolje nakon što se kava malo ohladi, kako bi se očuvali flavonoidi.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati