Oni koji žele redovito brinuti o zdravlju jetre, trebaju konzumirati ovu hranu i piće

JETRA je jedan od najvažnijih organa u tijelu. Ona filtrira toksine, proizvodi žuč potrebnu za probavu, pomaže u metabolizmu masti i ugljikohidrata te pohranjuje hranjive tvari. Zdravlje jetre ključno je za održavanje ravnoteže u organizmu, stoga je važno pružiti joj odgovarajuću podršku kroz pravilnu prehranu.
Postoje namirnice i pića koja sadrže važne vitamine, minerale i antioksidanse koji pomažu u očuvanju zdravlja jetre, smanjuju upale i štite je od štetnih tvari. Otkrivamo ih u nastavku.
Crveno povrće: Cikla i rajčice
Crveno povrće, poput cikle i rajčica, bogato je antioksidansima poput betaina i likopena. Betain, koji se nalazi u cikli, pomaže u smanjenju nakupljanja masti u jetri i podržava proces detoksikacije. Rajčice su bogate likopenom, snažnim antioksidansom koji štiti jetru od oštećenja i smanjuje upalu.
Ove namirnice također potiču protok žuči, što pomaže u procesu probave i sprječava opterećenje jetre. Ciklu možete jesti svježu u salatama, pripremiti sok ili je peći. Rajčice su izvrsne u salatama, umacima, juhama ili jednostavno kao svjež dodatak obrocima.
Zeleno povrće: Brokula, kelj i špinat
Zeleno povrće, poput brokule, kelja i špinata, bogato je vitaminima, vlaknima i antioksidansima. Ove namirnice pomažu u smanjenju upale i detoksikaciji jetre. Brokula i kelj sadrže spojeve koji potiču proizvodnju enzima koji pomažu u čišćenju toksina iz jetre. Također, bogati su vitaminom K, koji je važan za pravilno funkcioniranje jetre.
Ove namirnice možete uključiti u razne salate, juhe, variva ili pripremiti na pari za zdrav prilog. Špinat možete dodati u smoothieje, omlete ili jesti sirov u salatama.
Orašasti plodovi: Orasi i bademi
Orašasti plodovi, poput oraha i badema, sadrže zdrave masti koje pomažu u smanjenju upale u tijelu i podržavaju rad jetre. Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama i glutaminom, aminokiselinom koja je važna za detoksikaciju jetre. Bademi, s druge strane, bogati su vitaminom E, koji štiti jetru od oksidativnog stresa i oštećenja.
Možete ih jesti kao užinu, dodavati ih u zobene pahuljice, smoothieje, salate ili koristiti kao dodatak zdravim desertima. Preporučuje se konzumirati šaku orašastih plodova svakoga dana.
Zeleni čaj
Zeleni čaj sadrži katehine, snažne antioksidante koji pomažu u smanjenju masnoće u jetri i poboljšavaju njezinu funkciju. Redovita konzumacija zelenog čaja povezana je sa smanjenjem rizika od bolesti jetre, uključujući masnu jetru i cirozu. Zeleni čaj pomaže u smanjenju upale u jetri i poboljšava metabolizam.
Stručnjaci preporučuju da popijemo jednu do dvije šalice zelenog čaja dnevno. Možete ga piti ujutro ili poslije obroka kao osvježavajući napitak koji također poboljšava hidrataciju.
Avokado
Avokado je bogat zdravim monozasićenim mastima i glutationom, snažnim antioksidansom koji pomaže u detoksikaciji jetre i smanjenju oksidativnog stresa. Avokado također sadrži vlakna koja poboljšavaju probavu i smanjuju opterećenje jetre.
Možete ga jesti u salatama, kao namaz na tostu, dodavati u smoothieje ili pripremiti guacamole. Ovo voće može biti izvrstan dodatak vašoj svakodnevnoj prehrani.
Citrusno voće: Limun i grejp
Citrusno voće je bogato vitaminom C koji pomaže u jačanju imunološkog sustava i detoksikaciji tijela. Limun potiče proizvodnju žuči, što pomaže jetri u razgradnji masti. Grejp sadrži antioksidanse koji štite jetru od oštećenja i poboljšavaju njezinu funkciju. Počnite dan toplom vodom s limunom, a grejp možete jesti kao međuobrok ili ga dodavati u salate i smoothieje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati