Nutricionisti tvrde: Jedan začin je najbolji saveznik u borbi protiv visceralne masti

KURKUMA je poznata kao začin jarko žute boje s protuupalnim svojstvima i nizom pozitivnih učinaka na zdravlje. No ono što možda niste znali jest da može pomoći i u borbi protiv visceralne masti - duboko pohranjene masti koja okružuje unutarnje organe i može povećati rizik od kroničnih bolesti.
Nutricionistica Caroline Thomason pojašnjava da je upravo ta mast posebno opasna jer je metabolički aktivna i potiče kronične upale u tijelu, što može dovesti do problema sa srcem i dijabetesa. Kurkumin, djelatna tvar u kurkumi, prema istraživanjima može smanjiti stvaranje novih masnih stanica i pomoći u regulaciji tjelesne težine, indeksa tjelesne mase i opsega struka, piše EatingWell.
Kurkuma također ubrzava metabolizam, povećava razinu hormona adiponektina koji pomaže u smanjenju masnih naslaga i djeluje kao snažan antioksidans, štiteći stanice od oštećenja koja mogu potaknuti dodatno nakupljanje masti.
Kako uvrstiti više kurkume u prehranu?
Kurkuma je začin za razne primjene, može se staviti u juhe, variva, marinade i smoothie. Isprobajte je i u kombinaciji s povrćem poput cvjetače ili mrkve. Začinite ih prije pečenja s maslinovim uljem, kurkumom i paprom.
Nutricionistica Sheri Gaw savjetuje cjelovit pristup, što uključuje uravnoteženu prehranu bogatu vlaknima (voće, povrće, mahunarke, cjelovite žitarice), redovitu tjelovježbu, smanjenje stresa i kvalitetan san (7 do 8 sati svake noći).

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati