Liječnica: Jedna ukusna i lako dostupna namirnicu poboljšava zdravlje crijeva

ZDRAVLJE probavnog sustava postalo je važno područje za one koji žele smršaviti i poboljšati opće zdravlje, pa su fermentirani proizvodi poput kefira sve popularniji. No, liječnica Camilla Stokholm ističe da nije nužno posezati za "modernim fermentiranim napicima" kako bismo poboljšali svoju crijevnu floru. U svojoj knjizi "What Your Doctor Eats" savjetuje obični punomasni jogurt kao odličan izvor probiotika.
"Uvijek biram obični jogurt u kojem je 'mlijeko' jedini sastojak, zajedno s probiotičkim kulturama", otkriva za Daily Express.
Stokholm ipak ponekad preporučuje kefir osobama koje su posebno zabrinute za zdravlje svoje crijevne mikrobiote. Dodaje kako postoji i vodeni kefir za vegane i one koji ne mogu ili ne žele konzumirati mliječne proizvode, a koji također može imati pozitivan učinak na probavni sustav.
Briga o zdravlju probavnog sustava ne zahtijeva komplicirane ili skupe proizvode
Osim kefira i jogurta, Stokholm naglašava i važnost sira, posebno nepasteriziranih sorti, za zdravlje crijeva. Navodi da su takvi sirevi "dom brojnim dobrim bakterijama" i mogu pomoći objasniti tzv. "francuski paradoks" - nižu stopu bolesti srca u Francuskoj unatoč prehrani bogatoj zasićenim mastima.
Prema njezinim riječima, fermentirani mliječni proizvodi mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje jer smanjuju upale i pretilost, a poticanje raznolikosti mikrobioma jedan je od razloga za to.
Dakle, briga o zdravlju probavnog sustava ne zahtijeva komplicirane ili skupe proizvode - i jednostavni fermentirani mliječni proizvodi, poput običnog jogurta ili kefira, mogu biti važan dio svakodnevne prehrane i doprinijeti boljem općem zdravlju.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati