Konzumacija jednog pića povećava rizik od raka usne šupljine, upozorava dijetetičarka

RAK USNE šupljine možda nije često u fokusu, ali je 16. najčešći rak u svijetu. To je 12. najčešći rak kod muškaraca i 18. najčešći rak kod žena, navodi Svjetski fond za istraživanje raka. Osim jezika, desni i usne šupljine, može se proširiti i na stražnji dio grla. Iako genetika ima ulogu, prehrana i životne navike također mogu utjecati na rizik.
Neke svakodnevne navike, čak i one koje mnogi doživljavaju kao opuštajuće, povezane su s višim rizikom od razvoja ove vrste raka, upozorava nutricionistica i dijetetičarka specijalizirana za onkologiju Carol Sullivan.
Jedna od takvih navika je konzumacija alkohola. "Alkohol se u tijelu razgrađuje u kemikaliju zvanu acetaldehid, koja je toksična i može oštetiti vašu DNK te povećati rizik od raka. Također, alkohol može pomoći drugim tvarima da lakše uđu u stanice", objašnjava Sullivan za EatingWell. Time se olakšava prodor potencijalno kancerogenih tvari kroz usnu šupljinu i grlo.
Osim toga, alkohol je klasificiran kao karcinogen prve skupine te može narušiti ravnotežu mikrobioma u ustima i crijevima, potaknuti upalne procese i oslabiti imunitet - sve čimbenike koji su povezani s razvojem raka.
Čak i umjereni unos alkohola može gotovo udvostručiti rizik
Stručnjaci također upozoravaju da alkohol može uzrokovati manjak važnih hranjivih tvari poput folata, vitamina A, C i E, koji su ključni za zaštitu stanica. "Kronično konzumiranje alkohola može izazvati manjak folata, vitamina A, C i E, koji su važni za pravilnu sintezu i obnovu DNK te djeluju kao zaštitni antioksidansi", navodi Sullivan.
Također ističe da alkohol ometa apsorpciju vitamina, minerala i hranjivih tvari, a pritom sam po sebi ne nudi gotovo nikakvu nutritivnu vrijednost. Dugoročna konzumacija može tako oslabiti obrambene mehanizme tijela i dodatno povećati rizik od bolesti.
Kako bismo smanjili rizik od raka usne šupljine, stomatolog Chad Libraty preporučuje uravnoteženu prehranu bogatu voćem i povrćem, prestanak konzumacije duhana, redovite posjete zubaru te zaštitu usana od sunca.
Napominje da čak i umjereni unos alkohola može gotovo udvostručiti rizik, dok je kod težih konzumenata rizik i pet puta veći. "Za mnoge ljude ritual pripreme pića i opuštanja ili druženja važniji je od samog unosa alkohola", navodi Sullivan i predlaže isprobavanje bezalkoholnih alternativa, kojih je danas sve više na tržištu.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati