Gastroenterolog tvrdi da jedna namirnica smanjuje rizik od raka debelog crijeva

NEKE namirnice mogu djelovati sasvim obično, a zapravo imaju snažan učinak na zdravlje. Posebno su korisne kada sadrže spojeve koji podržavaju probavni sustav, jačaju imunitet i pomažu u prevenciji upala. Prehrambeni izbori bogati dobrim bakterijama i važnim mineralima mogu imati pozitivan utjecaj na cijelo tijelo - uključujući smanjenje rizika od određenih bolesti.
Jedna od takvih namirnica je jogurt, koji sadrži probiotike, proteine, kalcij i esencijalne vitamine. Gastroenterolog dr. Joseph Salhab istaknuo je kako redovita konzumacija jogurta može "smanjiti rizik od raka debelog crijeva". "Studije su pokazale da su osobe koje su jele više jogurta imale niži rizik ne samo od raka debelog crijeva, već i od polipa, koji mogu biti kancerogeni", objasnio je u videu.
Jogurt sadrži žive probiotičke kulture poput Lactobacillusa i Bifidobacteriuma, koje doprinose ravnoteži crijevne mikrobiote. Prema dr. Salhabu, "probiotici i žive kulture u tim proizvodima mogu pomoći u smanjenju rizika jer vjerujemo da bakterije u crijevima igraju ulogu u nastanku raka debelog crijeva." Dobra raznolikost korisnih bakterija pridonosi zdravoj probavi, smanjenju upala i zaštiti od štetnih mikroorganizama.
Iako jogurt sam po sebi nije lijek ni jamstvo prevencije, njegovo uključivanje u prehranu može biti koristan dodatak uravnoteženom načinu života. Najbolji učinak postiže se kada se konzumira uz prehranu bogatu vlaknima, biljnu prehranu. Jogurt se lako uklapa u doručak s voćem i sjemenkama, može biti baza za smoothie ili zdraviji dodatak umacima i premazima u svakodnevnim obrocima.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati