Dvije vrste pića koje mogu povisiti razinu kolesterola i oštetiti jetru

MNOGI svakodnevno posežu za različitim napicima ne razmišljajući o njihovu utjecaju na zdravlje. No, stručnjaci upozoravaju da neke vrste pića, iako često zanemarene, mogu značajno povisiti razinu kolesterola i dugoročno oštetiti jetru. Upravo zbog toga važno je obratiti pozornost na izbor pića, osobito ako želimo sačuvati srce i zdravlje cijelog organizma. Dakle, ovo su dvije vrste pića koje, prema savjetnicima za prehranu, mogu povisiti razinu kolesterola i oštetiti jetru.
Gazirana slatka pića
Nutricionisti ističu da gazirani napici puni šećera predstavljaju jedan od glavnih skrivenih izvora lošeg kolesterola. Visok unos šećera iz ovih pića potiče tijelo da višak pretvara u masnoće, osobito u obliku triglicerida, što dugoročno povisuje razinu LDL ("lošeg") kolesterola u krvi. Osim toga, stručnjaci upozoravaju da česta konzumacija gaziranih pića opterećuje jetru jer je tjera na intenzivniji rad kako bi preradila višak šećera i spriječila njegovo nakupljanje u organizmu.
Osim što doprinose povišenom kolesterolu, gazirana pića negativno utječu i na samu funkciju jetre. Prehrambeni savjetnici naglašavaju da pretjeran unos šećera može dovesti do masne jetre i povećati rizik od razvoja bolesti poput nealkoholne masne bolesti jetre. Dugoročno gledano, konzumacija ovakvih pića može izazvati upalne procese i smanjiti sposobnost jetre da obavlja svoje osnovne funkcije, poput detoksikacije organizma.
Alkoholna pića
Stručnjaci za prehranu upozoravaju da konzumacija alkohola može izravno povisiti razinu kolesterola, posebno ako se radi o pićima koja sadrže veće količine šećera i kalorija, poput likera ili koktela. Alkohol utječe na metabolizam masnoća u jetri te može dovesti do povećanja razine LDL kolesterola i smanjenja zaštitnog HDL kolesterola. Ovakve promjene predstavljaju dodatno opterećenje za kardiovaskularni sustav i povećavaju rizik od bolesti srca.
Osim na kolesterol, alkohol snažno djeluje i na zdravlje jetre. Dugotrajna i redovita konzumacija alkoholnih pića oštećuje jetrene stanice, uzrokuje upale i može dovesti do ozbiljnih stanja poput masne jetre, hepatitisa ili ciroze. Nutricionisti savjetuju umjerenost i odgovornost pri konzumaciji alkohola, posebno kod osoba koje već imaju problema s kolesterolom ili jetrom.
Važno je imati na umu da zdrave navike počinju s informiranim izborima, a pažljiv odabir pića jedan je od jednostavnih koraka prema očuvanju zdravlja.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati