Kupujete smrznute pizze? Poboljšajte ih tako da ne slušate upute na kutiji

SMRZNUTA pizza često je spas u zadnji tren - brzo gotova, uvijek dostupna i dovoljno dobra za utažiti glad. No većina smrznutih pizza, koliko god privlačno izgledale na pakiranju, na kraju ispadne bljedunjavo, vodenasto i sve skupa - prilično dosadno jelo.
No to ne znači da smrznuta pizza nije dobra baza za izvrsno jelo. Uz nekoliko jednostavnih poteza i dodataka možete značajno poboljšati okus i teksturu smrznute pizze - i tako uživati u njoj kao u onoj domaćoj.
Zaboravite upute na kutiji - napravite ovo umjesto toga
Na većini pakiranja stoji da smrznutu pizzu treba staviti u hladnu pećnicu i peći određeno vrijeme. To možda odgovara proizvođaču, ali ne i onima koji žele dobar rezultat. Evo kako možete postupiti bolje:
- Odmrznite pizzu 10 do 15 minuta na sobnoj temperaturi dok se pećnica zagrijava. Tako će se ispeći ravnomjernije i bez gumenaste sredine.
- Zagrijte pećnicu na najvišu moguću temperaturu - idealno 250 do 270 °C, te pecite pizzu na donjoj rešetki.
- Umjesto lima, koristite metalnu rešetku ili vrući kamen za pizzu, kako bi donji dio tijesta postao hrskav.
- Ako imate dodatno vremena, ispecite samo tijesto 3-4 minute, izvadite pizzu, dodajte dodatke, pa vratite da se završi pečenje. Time se izbjegava gnjecavost nadjeva i prepečen sir.
Dodajte sastojke koji će ju obogatiti
Većina smrznutih pizza ima svega malo: tanki sloj sira, nešto presuhe šunke i umak koji se jedva osjeti. Umjesto da dodate previše svega, birajte 2 do 3 kvalitetna sastojka koji će pojačati okus.
Prije pečenja možete dodati:
- Pravi sir - npr. svježu mozzarellu, naribani grana padano ili komadić brie sira
- Dobre mesne dodatke - narezanu pancetu, kulen, fuet ili mortadelu
- Povrće - svježe gljive, papriku, cherry rajčice, crveni luk
- Maslinovo ulje ili par kapi aceta balsamica po rubovima
Nakon pečenja savršeno pristaju:
- Svježa rukola, rikola ili bosiljak
- Chili ulje, med (da, med!), par kapi limunova soka
- Kuglica burrate ili žlica svježeg sira
Ključ je u ravnoteži: pizza ne treba biti pretrpana. Cilj nije "više", nego "bolje".
Što biste trebali izbjegavati
- Ne pecite pizzu na papiru koji dolazi u pakiranju - to sprječava da donja korica postane hrskava.
- Nemojte dodavati naribani sir iz vrećice - većina takvih sireva sadrži škrob koji sprječava topljenje.
- Ne prepekujte pizzu dok ne pocrni - smrznuto tijesto brzo pregori, a rubovi postaju gorki.
Smrznuta pizza ne mora biti loša - ako znate kako je popraviti
Smrznuta pizza nije jelo koje će zadiviti goste, ali uz malo truda može postati dostojan obrok, a ponekad i bolji od onog što nude prosječne pizzerije iz dostave.
Samo nekoliko dodataka, prava temperatura i malo pažnje čine ogromnu razliku. Sljedeći put kad otvorite zamrzivač, nemojte razmišljati “ajde, bar nešto”. S pravim pristupom, to “nešto” može biti jako dobro.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati