I vi se mučite s guljenjem kuhanog jajeta? Evo u čemu je zapravo stvar

KUHANA jaja često zvuče kao najjednostavnija stvar na svijetu, ali svi koji su se ikad borili s ljuskama koje ne žele sići, znaju koliko to zna biti frustrirajuće. Bjelanjak se zalijepi, jaje se raspadne, a rezultat je ponekad toliko loš da biste najradije sve bacili.
Dobra vijest je da se uz nekoliko provjerenih koraka i pravilno vrijeme kuhanja sve to može izbjeći.
>> Cezar salata s piletinom i jajima
Idealno vrijeme kuhanja ovisi o svježini jaja
Najvažniji faktor koji utječe na to koliko će se jaje lako guliti je - svježina. Svježa jaja su odlična za prženje, ali za kuhanje i guljenje - ne baš. Naime, kod svježih jaja pH vrijednost bjelanjka je niža, zbog čega se on čvrsto veže za unutarnju opnu ljuske. Zato se starija jaja, stara barem 5 do 7 dana, uvijek lakše gule. Ako imate svježa jaja iz trgovine, dobro ih je ostaviti nekoliko dana u hladnjaku prije nego ih skuhate.
Kada ste sigurni da imate jaja idealne starosti, vrijeme kuhanja je sljedeći ključ. Da bi se jaje moglo savršeno oguliti, preporučuje se da ga kuhate točno 10 minuta u kipućoj vodi. Vodu prethodno zakuhajte pa pažljivo spustite jaja, po mogućnosti uz pomoć žlice.
Kuhanje duže od 10 minuta rezultirat će sivim prstenom oko žumanjka, a kraće kuhanje može ostaviti sredinu premekano, što otežava guljenje. Nakon što prođe 10 minuta, jaja odmah prebacite u zdjelu s vrlo hladnom vodom ili, još bolje, s kockicama leda. Taj nagli šok će pomoći da se ljuska dodatno odvoji od bjelanjka.
Kako ih guliti bez muke
Nakon što su se jaja dobro ohladila (idealno barem 5 minuta u ledenoj vodi), spremna su za guljenje. Najbolji način je da ih lagano razbijete o tvrdu površinu pa ih nježno valjate dlanom kako bi ljuska ravnomjerno napukla. Zatim krenite guliti s donjeg, šireg dijela jajeta gdje se često nalazi mali zračni džep - to će vam olakšati početak.
Ako se ljuska ipak ne odvaja lako, jaje možete nakratko staviti pod mlaz hladne vode dok gulite. Voda ulazi između ljuske i bjelanjka, što dodatno olakšava cijeli proces. Još jedan trik koji se često koristi u profesionalnim kuhinjama je kuhanje jaja s malo sode bikarbone - ona mijenja pH vrijednost bjelanjka i pomaže da se lakše odvoji od ljuske.
Dakle, ako želite jaja koja se gule lako i brzo, ključno je koristiti jaja koja nisu potpuno svježa, kuhati ih točno 10 minuta i obavezno ih šokirati u ledenoj vodi. S nekoliko pokušaja, postat će vam jasno koliko razlike čini ovako jednostavna rutina. I sljedeći put kad pripremate doručak ili salatu s kuhanim jajima - znat ćete točno što vam je činiti.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati