Ovo jelo je u Slavoniji kao pizza u Italiji - i rijetko tko ga zna dobro napraviti

U TEORIJI, čobanac je jednostavno jelo: puno luka, meso na kockice, crvena paprika, malo vina i dosta strpljenja. U praksi, napraviti dobar čobanac prava je mala umjetnost. Ako nemate dovoljno vremena, ako krenete štedjeti na začinima ili koristite pogrešnu vrstu mesa - dobit ćete nešto drugo, ali neće biti onaj pravi slavonski čobanac.
U Slavoniji se čobanac ne kuha na brzinu. To je društveno jelo, za veće ekipe, najčešće se radi vani u kotliću i kuha satima. Recepti se razlikuju od sela do sela, od kuće do kuće, a rasprave o tome treba li dodati lovor, koliko ljutine staviti i treba li meso biti miješano - traju godinama. I svi su uvjereni da baš njihov čobanac "nema konkurenciju".
Najveća tajna je u vremenu
Pravi čobanac mora imati slojeviti, duboki okus - ne smije biti ni preslan ni preljut, ali mora grijati i ostati u pamćenju. Najčešće se koristi miješano meso: govedina, svinjetina, ponekad i divljač, ali i kvalitetna domaća kobasica. Dobar čobanac nikad nije gust kao gulaš, ali nije ni rijedak - treba imati pravu ravnotežu.
Najveća pogreška koju ljudi rade? Žurba. Ako ga kuhate manje od tri sata, nije čobanac - to je samo začinjeni paprikaš.
Potrebni sastojci
Evo što će vam sve trebati:
- junetina od buta
- meso divljači (jelen, srna, vepar)
- svinjetina od buta ili lopatice
- svinjska mast
- luk
- mrkva
- korijen celera
- korijen peršina
- list peršina
- list celera
- lovorov list (po želji)
- češnjak
- svježe rajčice ili konzervirani pelati/pasirana rajčica
- koncentrat rajčice
- slatka mljevena crvena paprika
- ljuta mljevena crvena paprika
- ljute papričice (po ukusu)
- sol
- papar
- vino (bijelo ili crno, po želji)
- goveđi temeljac
Za žličnjake:
- jaja
- glatko brašno
- sol
- voda (po potrebi)
Kako se priprema
Meso narežite na manje komade, otprilike veličine zalogaja. Luk i češnjak sitno nasjeckajte, a mrkvu, celer i peršin narežite na kockice.
Na svinjskoj masti prvo prepržite meso, počevši od divljači, zatim dodajte svinjetinu i na kraju junetinu. Kad meso dobije zlatnu koricu, izvadite ga, a na istoj masnoći pirjajte nasjeckano povrće. Povrće začinite solju i paprom, pustite da omekša i lagano se karamelizira. Vratite meso, sve zajedno pirjajte, a kad ispari tekućina, podlijte vinom.
Dodajte nasjeckani češnjak, obje vrste paprike, koncentrat rajčice, lišće celera i peršina te lovorov list. Umiješajte svježe rajčice ili pelate, ubacite ljutu papričicu i podlijte temeljcem. Kuhajte na laganoj vatri oko dva sata, povremeno podlijevajući temeljcem. Čobanac treba biti gušći, ali s dovoljno tekućine da se sve lagano krčka.
Za žličnjake umutite jaja s brašnom, malo soli i tek toliko vode da dobijete gustu, jednoličnu smjesu. Pred kraj kuhanja, kad čobanac zavrije, mokrom žlicom ubacujte žličnjake u lonac i kuhajte ih još 10 do 15 minuta.
Detaljan recept nalazi se ovdje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati