Lista čekanja i do godinu dana: U ovim je restoranima nemoguće dobiti rezervaciju

DOBITI rezervaciju u nekim od najekskluzivnijih svjetskih restorana nikada nije bilo teže, a čini se, ni poželjnije. Potražnja za jedinstvenim gastronomskim iskustvima nezaustavljivo raste, a novo izvješće tehnološke tvrtke Dojo otkriva koliko su neki stolovi doista nedostižni. Na nekim mjestima čeka se i po godinu dana, cijene preprodaje rezervacija dosežu tisuće dolara, a jedan restoran za prijavu traži isključivo rukom pisanu razglednicu, piše Food & Wine.
Kako se mjeri ekskluzivnost?
Dojo je objavio listu najtraženijih restorana - svaki restoran na listi ima procijenjeno vrijeme čekanja i indeksni rezultat do 100, koji pokazuje koliko je teško dobiti stol, pri čemu 100 označava najselektivnija mjesta. Ti su podaci dobiveni analizom platformi za preprodaju rezervacija tijekom 90 dana, što daje uvid u to koliko su gosti spremni platiti za zajamčeni ulaz.
Španjolska dominira svjetskom scenom
Iako međunarodna lista obuhvaća različite kontinente i kuhinje, Španjolska se posebno ističe. S kuharima koji slijede stope kulinarskih legendi poput Ferrana Adriàe, ne čudi što se restorani iz te zemlje nalaze u samom vrhu. Primjerice, Disfrutar u Barceloni, poznat po avangardnim jelima i ovjenčan s tri Michelinove zvjezdice, zahtijeva rezervaciju čak godinu dana unaprijed i nalazi se na trećem mjestu globalne ljestvice.
Peto mjesto zauzima El Celler de Can Roca u Gironi, obiteljski restoran koji privlači goste iz cijelog svijeta na višesenzorno iskustvo za koje je potrebno čekati 330 dana. U restoranu Mugaritz u Gipuzkoi, koji se nalazi na 11. mjestu, na stol se čeka šest mjeseci. Visoko na listi je i Noma iz Kopenhagena, restoran koji je redefinirao modernu nordijsku kuhinju, a unatoč najavi zatvaranja, rezervacije na crnom tržištu dosežu prosječnu cijenu od 1300 dolara.
Top 15 najtraženijih restorana na svijetu
1. The Lost Kitchen (Freedom, SAD) | Vrijeme čekanja: Razglednica | Indeks: 84.9
2. Rao’s (New York, SAD) | Vrijeme čekanja: Samo za članove | Indeks: 81.4
3. Disfrutar (Barcelona, Španjolska) | Vrijeme čekanja: 365 dana | Indeks: 79.3
4. House Of Prime Rib (San Francisco, SAD) | Vrijeme čekanja: 365 dana | Indeks: 76.7
5. El Celler de Can Roca (Girona, Španjolska) | Vrijeme čekanja: 330 dana | Indeks: 75.7
6. The Bank Tavern (Bristol, UK) | Vrijeme čekanja: 365 dana | Indeks: 73.3
7. Pujol (Mexico City, Meksiko) | Vrijeme čekanja: 180 dana | Indeks: 73.0
8. Damon Baehrel (New York, SAD) | Vrijeme čekanja: 365 dana | Indeks: 72.8
9. Noma (Kopenhagen, Danska) | Vrijeme čekanja: 90 dana | Indeks: 72.8
10. La Mercerie (Marseille, Francuska) | Vrijeme čekanja: 180 dana | Indeks: 69.5
11. Mugaritz (Gipuzkoa, Španjolska) | Vrijeme čekanja: 180 dana | Indeks: 68.7
12. The Inn at Little Washington (Washington, SAD) | Vrijeme čekanja: 180 dana | Indeks: 68.0
13. Firedoor (Sydney, Australija) | Vrijeme čekanja: 180 dana | Indeks: 67.6
14. Osteria Francescana (Modena, Italija) | Vrijeme čekanja: 90 dana | Indeks: 67.0
15. De Librije (Zwolle, Nizozemska) | Vrijeme čekanja: 180 dana | Indeks: 67.0
Kako ipak doći do stola?
Ako se mučite s online rezervacijama, stručnjaci savjetuju da jednostavno nazovete restoran ili pošaljete e-mail. Pitajte primaju li goste bez rezervacije, kolika su čekanja i kada točno otvaraju termine online. Naravno, za one dubljeg džepa uvijek postoji opcija kupnje rezervacije na specijaliziranim platformama.
Prema analizi Doja, najskuplje se preprodaju rezervacije za The French Laundry (prosječno 2086 dolara) i Nomu (1300 dolara). Nakon njih, cijene značajno padaju, pa se rezervacija za trećeplasirani El Celler de Can Roca prodaje za oko 270 dolara, dok su ostale uglavnom ispod 300 dolara. Iako su to i dalje visoki iznosi, za neke gurmane zadovoljstvo osiguravanja mjesta vrijedi svakog centa.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati