Volite bučnicu? Na placu možete kupiti sve već spremno za nju - evo kako mi to radimo

OVAJ vikend mnogi putuju u pravcu mora - što uskoro čeka i nas, no prije toga morali smo napraviti ono što tradicionalno radimo prije ljetnog godišnjeg. Ispeći bučnicu! Već godinama ju radimo "na skraćeni način" - tako da na tržnici, kod već poznatih prodavača, kupimo sve unaprijed pripremljene, domaće sastojke.
Što smo sve kupili na tržnici
Uvijek je to tržnica u zagrebačkim Utrinama, a kada dođemo, koristimo priliku pozdraviti kumice i popričati o svim sezonskim novostima. Prvo smo se uputili u potragu za svježim sirom i vrhnjem, a kupili smo ih kod ljudi iz Orehovca - mjesta na potezu od Križevaca prema Varaždinu. Dva kilograma sira i vrhnja platli smo 9.50 eura.
Kod njih smo pronašli i već naribanu buču, pa smo kupili kilogram za 2 eura. Kako ju kupujemo već godinama na istom mjestu, primijetili smo porast cijene s prelaskom na euro, jer nekoć je ovo isto pakiranje ribane buče koštalo 10 kuna. Inače, uvijek kupimo malo više sastojaka nego što nam je potrebno, iako ovaj put planiramo ispeći dvije bučnice, no sira i vrhnja će sigurno ostati.
Na kraju, zaputili smo se "k Nadi", odnosno na kućicu "Domaće tjestenine Nada" gdje kupujemo razne proizvode od tijesta. Ovaj put došli smo po tijesto za bučnicu - kako piše na pakiranju, "debelo vučeno tijesto s jajima". Cijena po kilogramu je 3.50 eura, a u jednom pakiranju je pola kilograma.
Kako ih točno radimo
Evo točnih sastojaka za jedan kalup (4 zarolane bučnice):
- 500 grama debelog vučenog tijesta - 4 lista tijesta za bučnicu
- 300 grama naribane buče
- 300 grama svježeg sira
- 400 grama kiselog vrhnja
- 1 jaje
- sol
- papar po želji
Ovaj put pečemo dva protvana bučnice (na svakom su po 4 role bučnice), pa ćemo trebati 600 grama ribane buče, oko pola kiilograma svježeg sira i 800 grama vrhnja. Postupak je zaista jednostavan, evo kako točno izgleda.
Ako je naribana buča jako sočna (a ljeti obično jest), posolimo je i ostavimo 10-15 minuta da pusti vodu. Onda ju lagano ocijedimo rukama - ne previše, samo da ne bude vodenasta smjesa kasnije.
U većoj posudi pomiješamo nadjev - dodamo svježi sir, jaje, vrhnje, a može se dodati i žličica-dvije griza (ako je potrebno upiti višak tekućine) i po potrebi još malo soli i papra, iako je papar opcionalan.
Za jedan kalup (protvan) koristimo jedno pakiranje tijesta, a u pakiranju je 6 lista (kore). Domaće kore su malo deblje i elastičnije, zbog čega su za jednu rolu bučnice dovoljna dva lista. U nekom drugom slučaju, s tanjim korama, koristilo bi se više listova.
Na kore razmažemo par žlica nadjeva, ne previše. Zarolamo, a kada popunimo kalup rolama, sirove ih izrežemo na kriške od okvirno 8 centimetara. Mi to radimo tanjurićem za kavu ili čaj.
Prije stavljanja u pećnicu, premazujemo ih otopljenim maslacem ili poredamo listiće maslaca - i to je to. Pečemo ih na 170 - 180 stupnjeva dok ne dobiju "finu, pečenu boju".
Ovdje pogledajte i cijeli recept za bučnicu, ali onu u kojoj se pripremaju i kore.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati