Kardiolog: Ovo je jedina vrsta sira u koju se kunem za zdravlje srca

KAD JE RIJEČ o zdravlju srca, mnogi pomisle da je sir prva stvar koju treba izbaciti iz prehrane. Doista, neki sirevi sadrže puno zasićenih masti i soli, što može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. No prema kardiologu dr. Cheng-Hanu Chenu, nije nužno u potpunosti izbjegavati sir - ključan je ispravan odabir i umjerena konzumacija.
"Sir može biti dio prehrane koja podržava zdravlje srca, ali mora se birati pažljivo i konzumirati umjereno", kaže dr. Chen za Parade.
Jedna od najboljih opcija, prema njegovim riječima, jest mozzarella. "Svježa mozzarella sadrži manje zasićenih masti i natrija u usporedbi s većinom drugih sireva, a pritom je dobar izvor proteina i kalcija te sadrži korisne probiotike", objašnjava.
Samo 28 grama mozzarelle donosi više od šest grama proteina i 143 miligrama kalcija, što su važne vrijednosti u svakodnevnoj prehrani. Također se bolje uklapa u preporučene obrasce prehrane poput DASH i mediteranske prehrane, koji su povezani s manjim rizikom od bolesti srca.
Važno je obratiti pozornost na oznake na ambalaži
Protein i kalcij iz mozzarelle podržavaju i druge aspekte zdravlja. Prema podacima USDA, mnogi odrasli ne unose dovoljno kalcija, što dugoročno može utjecati na zdravlje kostiju i posredno smanjiti tjelesnu aktivnost, a ona je presudna za zdravlje srca.
Osim toga, istraživanja iz 2020. pokazala su da prehrana bogata proteinima može pomoći u regulaciji tjelesne težine i smanjiti rizik od bolesti povezanih s pretilošću, uključujući kardiovaskularne bolesti.
Ipak, važno je obratiti pozornost na oznake na ambalaži - sadržaj natrija u mozzarelli može znatno varirati. "Preporučujem izbjegavanje mozzarelle s visokim udjelom soli, kao i svih visoko prerađenih sireva poput topljenog sira, koji često sadrže puno zasićenih masti i natrija", zaključuje dr. Chen.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati