Ovaj recept za pravu, zagorsku bučnicu ponavljat ćete godinama

HRSKAVA, domaća bučnica svojevrsni je simbol ljeta i ona je pri samom vrhu omiljenih zagorskih savijača. Prema originalnom receptu, punjena je sirom i ribanom bundevom koju još zovu i "svinjska buča", a to je zapravo obična, velika, uljna bundeva. Kako se bučnica priprema od mlade, još zelene buče, ovaj se specijalitet priprema ljeti, dok ostala jela od klasične, zrele buče, obilježavaju početak jeseni.
Iako su bučnice, uz štrukle i slične savijače, specijalitet sjeverne Hrvatske - omiljene su diljem zemlje, i to zbog jednostavnosti sastojaka, nadjeva blagog okusa i hrskavog tijesta. Možete pripremiti i verziju s već gotovim tijestom, pa ćete tako ubrzati proces pripreme. Ipak, mi preferiramo domaće, vučeno tijesto, a u nastavku donosimo recept i savjete kako da vam prava, zagorska bučnica uvijek ispadne savršeno.
Potrebni sastojci
Priprema bučnice započinje izradom hrskavog, vučenog tijesta. Nadjev se priprema od svježeg sira, kiselog vrhnja, jaja i ribane buče, a od sastojaka će vam trebati:
- buča
- svježi sir
- kiselo vrhnje
- jaja
- sol
- glatko brašno
- ulje
- mlaka voda.
Kako se priprema
Prvo ćete napraviti nadjev od buče - naribajte ju i posolite pa ostavite da odstoji 10 minuta. Dobro je ocijedite rukama, a zatim je stavite u čistu kuhinjsku krpu, zavežite i dobro stišćite rukama kako bi pustila svu suvišnu vodu. Tako pripremljena buča formirat će se u grudu, pa prstima odvajajte dio po dio kako biste razdvojili niti. Stavite je u zdjelu u kojoj ćete pripremati nadjev.
Buči dodajte sir i vrhnje te posolite po ukusu. No pripazite, jer je buča već sama po sebi dosta slana, pa najprije probajte nadjev kako biste ustanovili koliko soli još treba. Dodajte jaja i dobro promiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Ostavite u hladnjaku dok pripremate tijesto.
Dok se nadjev hladi, vrijeme je za tijesto - pomiješajte brašno, sol i ulje pa dodajte mlaku vodu. Umijesite mekano glatko tijesto koje se ne lijepi (15 minuta mijesite rukama ili 8-10 minuta kuhinjskim robotom). Oblikujte ga u kuglu, lagano premažite s malo ulja, vratite u posudu, prekrijte čistom krpom i ostavite da odmara oko 30 minuta.
Odstajalo tijesto prebacite na pobrašnjen stolnjak. Prvo valjkom razvaljajte tijesto, a zatim ga pažljivo rukama razvucite počevši od sredine prema rubovima tijesta, krećući se u svim smjerovima. Tijesto tanko razvucite preko cijelog stola tako da rubovi vise sa strane. Zadebljane rubove tijesta odrežite, a razvučeno tijesto pokapajte uljem te lagano i pažljivo premažite, najbolje dlanovima. Ulje će spriječiti da se tijesto osuši.
Na pripremljeno tijesto rasporedite nadjev u tankom, ravnomjernom sloju. Pomoću stolnjaka zarolajte tijesto, počevši od šire strane. Tijesto najprije zarolajte s jedne strane do sredine, a zatim isti postupak ponovite i sa suprotne strane. Tako dobivenu bučnicu režite na komade željene veličine pomoću ruba tanjurića, kako nadjev ne bi iscurio van.
Dobivene komade slažite u namašćen lim za pečenje jedan do drugog, bez da ostavljate razmak između komada. Bučnicu premažite vrhnjem i pecite u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva oko 30 minuta ili dok ne dobije lijepu boju i ne bude fino hrskava. Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.
Ako baš nemate vremena, a jede vam se bučnica, možete napraviti i ovu s gotovim korama, na brzinu. Cijeli recept za brzinsku bučnicu pronađite ovdje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati