Prepoznajete li jelo sa slike? Ovako ga još sigurno niste pripremali

SEZONA sarme završila je, a posljednje sarme ove sezone pripremili su i neki naši čitatelji. Posebno nam je za oko zapela sarma ispod peke, koju je pripremala naša čitateljica Jasmina Pejić, a fotografiju je podijelila u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?
Da, dobro ste pročitali - sarma ispod peke. Iako je kod nas najuobičajeniji način taj da se sarma kuha u velikom loncu, možete ju pripremiti i ispod peke. Naime, mnogi tvrde da je upravo to najbolji način za pripremu sarme, jer se okusi dobro prožmu, a meso i kupus postanu izuzetno sočni i mekani.
Kako napraviti sarmu ispod peke?
Priprema sarme je manje-više ista kao i kada sarmu pripremate na klasičan način - smjesu od mljevenog mesa zarolate u listove kupusa (ako vam treba recept, ovdje je), a jedina razlika je u kuhanju, odnosno, u ovom slučaju, pečenju.
Na dno posude stavite nekoliko listova kiselog kupusa, a na to složite sarme u krug. Između sarmi dodajte malo slanine ili nekog drugog suhog mesa za dodatnu aromu, a na sarme posložite još malo kiselog kupusa.
Sarmu stavite ispod peke, peku prekrijte žarom i ostavite sat vremena. Nakon sat vremena sarme prelijte s malo tekućine (najbolje da za to koristite temeljac pomiješan s umakom od rajčice i začinjen začinima po želji). Zalijte sarmu, poklopite i dodajte žar te ostavite sat vremena.
Nakon dva, dva i pol sata ispod peke, sarma je gotova (po želji ju možete peći i dulje, oko 3 sata). Kada je sarma mekana i dobro upila sve okuse, izvadite je iz peke i poslužite. Ova metoda sarmi daje poseban, bogatiji okus i sočnost, a iznutra bude mekana.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati