Kako kuhate tursku kavu? Kuhali smo je krivo, evo kako je zapravo ispravno

MNOGIMA je džezva prva asocijacija na jutro, a prvi okus u danu - turska kava. Iako je svako domaćinstvo kuha na svoj način, neka osnovna pravila postoje. Originalni način pripreme je ponešto drugačiji od onog koji smo naučili. Prema našem iskustvu, puno ljudi kuha je tako da kavu stavlja u džezvu kada voda u njoj proključa pa je miješa dok lagano ne zakipi.
Nedavno smo pisali da se upravo o ovoj temi pokrenula rasprava na Redditu u kojoj se javio i Turčin. On je podržao originalni način kuhanja - o kojemu ćemo sada pisati.
>> Kako se kuha turska kava? Na Redditu osvanula zanimljiva rasprava, javio se i Turčin
Što je sve potrebno
1. Svježe mljevena turska kava - izuzetno fino mljevena, gotovo poput pudera. 2. Hladna voda u koju se po želji može staviti manje ili više šećera. 3. Džezva - najbolje bakrena ili mesingana - i male šalice za posluživanje (tradicionalno su to fildžani).
U džezvu se ulije hladna voda - obično se koristi mala šalica vode po osobi. Voda mora biti hladna jer se sporim zagrijavanjem kava bolje ekstrahira. Za svaku šalicu dodaje se 1 puna žličica kave (ili malo više ako želite jaču kavu). Ako želite šećer, također ga stavite u vodu.
Tradicionalno postoje četiri razine zaslađivanja:
Bez šećera (sade)
Malo slatka (az sekerli) - pola žličice šećera
Srednje slatka (orta sekerli) - 1 žličica šećera
Vrlo slatka (sekerli) - 2 žličice šećera.
Koraci u kuhanju kave
Kada se kava i šećer dodaju u hladnu vodu, ne treba ih odmah miješati. Kava će sama početi tonuti, a tek kada se voda lagano zagrije, može se promiješati kako bi se ravnomjerno rastopila i kako bi se stvorila bogata pjena. Džezva se stavlja na vrlo laganu vatru i ostavlja da se polako zagrijava. Ključna stvar je ne dopustiti da kava prebrzo zavrije jer će to razrijediti pjenu. Idealno je da se zagrijava postepeno kako bi se na površini stvorila gusta, kremasta pjena.
Kada kava počne stvarati pjenu (prije nego što proključa), džezva se uklanja s vatre. Pjena se pažljivo raspoređuje po fildžanima s pomoću žličice. Nakon što se pjena podijeli, džezva se vraća na vatru još nekoliko sekundi, dok se kava još jednom ne podigne (ali opet ne smije proključati). Ovaj korak pojačava okus i aromu kave.
Kava se polako ulijeva u fildžane, pazeći da se ne razrijedi pjena. Tradicionalno se poslužuje s čašom hladne vode (za ispiranje nepca prije prvog gutljaja) i često s nekom slasticom poput rahat-lokuma.
Dodatni savjeti za savršenu kavu
Nemojte miješati nakon što kava počne stvarati pjenu jer će se pjena razrijediti. Kava se ne pije odmah - treba pričekati da se talog slegne na dno fildžana. Nikada ne kuhajte kavu na jakoj vatri jer će izgubiti aromu i neće imati dobru pjenu. Prava turska kava ne sadrži mlijeko iako neke moderne verzije eksperimentiraju s njim.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati