Znači li opoziv Karamarka konačni pad Vlade? Analitičari: "Karamarko je politički mrtav"

Foto: FaH

NAJAVE Mostove zastupnice Ružice Vukovac kako će većina Mostovaca glasati za opoziv Karamarka za Index su komentirali politički analitičari Žarko Puhovski, Davor Gjenero i Dražen Lalić.

Puhovski je kazao je kako HDZ upornom podrškom Karamarku gubi političke bodove.

"Karamarku se nitko iz njegove stranke nije usudio reći da je politički umro. HDZ će morati shvatiti da njima nije u interesu tvrdokorno ostajanje uz Karamarka i očito ih Most na to tjera. Ako to shvate na vrijeme, još uvijek kao najjača stranka u parlamentu mogu ponuditi drugog mandatara. Ipak, u tom slučaju stvari idu u potpuno novom smjeru. Izbori mogu biti tek na jesen ako se do tada postigne dogovor o Ustavnim sucima. U suprotnom se sve skupa raspada. Most računa na izbore na jesen jer se nadaju da će do tada popraviti svoj rejting", kazao je Puhovski za Index.

Rimac: Nepovjerenje Karamarku znači i kraj Vlade

Analitičar Ivan Rimac u sinoćnjem je Otvorenom kazao kako neizglasavanje povjerenja Karamarka znači i kraj vlade.

"Ako Most ne podrži Karamarka, on je najavio da on kao grupacija više ne želi sudjelovati u ovakvoj vladi", rekao je Rimac koji smatra da je iluzorno očekivati da Orešković smjeni Karamarka.

Dražen Lalić kazao je kako je na prvi pogled sve stvar matematike.

" Ako se Karamarko održi uz pomoć zastupnika izvan Mosta, to može biti i prvi ples nove vladajuće koalicije. Naime, ako oni u ovom teškom slučaju i osjetljivom pitanju uspiju prikupiti dovoljan broj glasova, to znači da su sposobni prikupiti saborsku većinu. Puno važnije od toge je mogućnost da se konačno u Hrvatskoj pojavila stranka koja je demokratska u tolikoj mjeri da u osjetljivim pitanjima omogućuje svojim zastupnicima da glasuju po savjesti pa makar i pod cijenu da budu ono što Amerikanci zovu Maverick, odnosno jogunasta grla", kazao je Lalić.

Istaknuo je kako od nastanka Mosta ističe da su Mostovci zapravo hrvatski puritanci u smislu morala u politici.

"Sve velike, srednje, a i mnoge male stranke su se ovako ili onako osramotile i pale na ispitu morala. Sada napokon jedna stranka visoko ističe moral. Ta stranka ima puno nedostataka. Ona se ne snalazi, neki njeni kadrovi lutaju i nisu sposobni, ali ako će doista glasati po savjesti, to je nova kvaliteta hrvatske politike", kazao je Lalić i dodao kako bi Most u hrvatsku politiku mogao inaugurirati nove običaje i novu moralnu demokraciju.

Kazao je kako postoji i mogućnost za preslagivanjem saborske većine.

"Ako se ona i ostvari, bit će kratkog daha poput i političke karijere Tomislava Karamarka. Ima jedan stih Azre koji kaže "Kada mrtvi fazani lete, a nijedan ne pada". To je običaj HDZ-a. Mrtvi fazani lete, a sada im se priključio i ovaj predsjednik stranke koji je sve do sad imao imidž domoljubnog poštenjačine. Mislim da će on morati otići. Nakon gadarije s njegovim prijateljem i suprugom, on više nema što raditi u hrvatskoj politici, kazao je Lalić.

Gjenero: Zastupnike treba discplinirati

Davor Gjenero smatra da izglasavanje nepovjerenja Karamarku formalno ne znači i izglasavanje nepovjerenja Vladi.

"Formalno je Karamarko samo jedan od članova Vlade te je riječ o situaciji u kojoj on gubi povjerenje, a Vlada mora imenovati nekog novog ili nikoga. Ipak, u stvarnosti to znači raspad političke suradnje. U taj scenarij osobno ne vjerujem.  Ne čini mi se uvjerljivim da je moguće uspostaviti većinu glasova za izglasavanje nepovjerenja bilo kojem članu Vlade jer je tu lopta na strani opozicije koja mora skupiti 76 glasova", kazao je Gjenero.

Istaknuo je kako je potrebno disciplinirati sve zastupnike koji ne pripadaju većini.

"U zadnje vrijeme zastupnika političke manjine nema u sabornici kad je u tijeku izglasavanje. Uvjeren sam da će HDZ pokrenuti političku akciju i dio zastupnika s kojima razgovara pridobiti da na dan izglasavanja povjerenja ne dođu u Sabor.  Iako cijela stvar ne ovisi o Mostovcima, to ne znači da situacija za Domoljubnu koaliciju nije dramatična", kazao je Gjenero.

Podsjetimo, MOST-ova Ružica Vukovac potvrdila je da je stav MOST-a da Karamarko mora otići iz Vlade.

Poručila je to nakon potpisivanja ugovora o sufinanciranju po Programu održivog razvoja lokalne zajednice za 2016. godinu održanog u Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

"Velika većina glasat će protiv davanja povjerenja Karamarku, međutim činjenica je da svaki dan dolaze neke nove informacije i zato nam je teško odlučiti već danas. Dogovorit ćemo se u klubu, velika većina u Mostu je prije svega za zaštitu nacionalnih interesa, a ako su oni bili ugroženi jasno je da ćemo morati tražiti opoziv Karamarka", kazala je Vukovac.

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.