Žene ušle u indijski hram: Izbili nasilni prosvjedi, poginuo jedan muškarac

Foto: Epa

DVIJE Indijke koje su u srijedu prekršile stoljetnu tradicionalnu zabranu ulaska žena u hram koji se nalazi u Kerali sada se skrivaju iz straha za svoj život, javlja CNN.

Žene u četrdesetim godinama, Bindu Ammini i Kankadurga, ušle su u prostorije hrama Sabarimala i time prekršile tradiciju po kojoj žene u reproduktivnoj dobi, od 10 do 50 godina, ne smiju ući u hram.

 

Žene su “nečiste“

Naime, tradicionalno se smatralo da su žene u reproduktivnoj dobi “nečiste“ i da mogu svojim prisustvom u hramu oskvrnuti svetište. Tako su lokalni mediji izvijestili da je glavni svećenik zatvorio hram radi obreda "pročišćenja" nakon što su žene u srijedu ušle u taj vjerski objekt.

Glasnogovornik policije izjavio je za CNN da se dvije žene nalaze na skrivenoj lokaciji zajedno sa svojim rođacima i da su one već prije, u prosincu prošle godine, pokušale ući u hram, ali da ih je u tome spriječila bijesna rulja.

Prosvjedi, suzavci i vodeni topovi

Ta ista konzervativna skupina organizirala je masovni prosvjed u četvrtak i izazvala blokadu južne indijske države Kerale. Oko 400 prosvjednika, među kojima su bile i žene, zauzelo je ulice Kochija, a podržali su ih dužnosnici hinduističke nacionalističke stranke BJP premijera Narendre Modija i stranke RSS, na čijoj je ideologiji BJP nastao.

Među prosvjednicima je bilo i onih koji su podržavali pravo ulaska žena u hram te je policija bila prisiljena koristiti suzavce i vodene topove kako bi razdvojila dvije skupine prosvjednika s različitim stajalištima.

Stradala jedna osoba

Prema informacijama lokalne policije, u prosvjedu je smrtno stradala jedna osoba. Radi se o čovjeku koji je podržavao zabranu ulaska žena u hram, a umro je nakon što ga je kamenom u glavu pogodio netko iz suprotne skupine.

Četvero ljudi, uključujući i jednog policajca, bilo je ozlijeđeno.

Vrhovni sud ukinuo zabranu

Podsjetimo se, indijski Vrhovni sud ukinuo je krajem rujna prošle godine zabranu ženama i djevojkama u dobi 10 do 50 godina da uđu u poznati hinduistički hram u državi Kerali na jugu zemlje. Nakon odluke suda izbili su nasilni prosvjedi u toj državi.

Ukidajući zabranu, vrhovni sudac rekao je da se "ograničenja nametnuta u hramu Sabarimala ne mogu smatrati temeljnom vjerskom praksom", a indijska vlada brani odluku suda navodeći da je to pitanje građanskih prava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.