Željka Markić tužila Dežulovića, tvrdi da on uopće nije novinar

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL; Grgo Jelavić/PIXSELL

NOVINAR, kolumnist i književnik Boris Dežulović na sudu je sa Željkom Markić, čelnicom udruge U ime obitelji i diplomiranom liječnicom koja je godinama radila kao novinarka iako nije završila novinarski fakultet. 

Markić i njeni odvjetnici Dežuloviću su poslali dopis u kojem ga prozivaju da je nepismen i da nema pravo tvrditi da je novinar upravo zato što sam nije završio Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, smjer novinarstvo. 

Željka Markić podnijela je pet prijava za jedan Dežulovićev tekst. Naslov je "Željka Markić: Glupa ili plavuša?", a objavljen je u tjedniku Novosti. Tuži i Dežulovića i Novosti tražeći naknadu štete.

Tužila je za tekst objavljen na portalu, pa čak i za najavu teksta na portalu. Podnijela je jednu kaznenu prijavu pred kaznenim sudom, a ostale četiri su podnesene pred građanskim sudom. Za isti taj tekst traži da Dežulović bude i kazneno gonjen i osuđen zbog uvrede i klevete. 

Željka Markić preko odvjetnika tvrdi da je Dežulović nepismen 

Dežulović je na svojoj Facebook stranici objavio ulomak iz podneska koji su Markićkini odvjetnici priložili uz tužbu. Dodao je i poruku: "A što vama poštar donese ujutro? Ja mislim da se Željka Markić pali na mene. Kako da joj nježno kažem da volim drugu?"

Ovo je taj ulomak. 

"Nejasno je, nadalje, iz kojeg razloga se optuženik poziva na izjavu Visokog predstavnika Europske unije u odnosu na stajanje Europske unije uz novinare. Naime, optuženik niti je novinar niti se školovao za novinara niti je završio obrazovanje kojim bi stekao zvanje novinara", piše u dopisu. U nastavku slijedi objašnjenje da se novinari školuju na Fakultetu političkih znanosti te završetkom dvogodišnjeg diplomskog studija novinarstva stječu titulu sveučilišni magistar novinarstva. 

"Nije se školovao za novinara, nije učio kako opisati, ni definirati"

"...koji je na stručnoj razini osposobljen za proizvodnju novinarskih sadržaja u multimedijskom okruženju, te koji je stekao naprednu razinu jezične, digitalne i medijske pismenosti, učio kako opisati, definirati i primijeniti metode istraživanja medijskog teksta i medijskih publika te razvio sposobnost primjene tehnika i strategija političke komunikacije, političkog marketinga i odnosa s javnošću", navode odvjetnici Željke Markić. 

"Optuženik, nažalost, nije završio Fakultet političkih znanosti, smjer novinarstvo, nije novinarski obrazovan ni pismen te je iz navedenog razloga njegov tekst u kojem iznosi uvrede o privatnom tužitelju, koje su predmet ovog kaznenog postupka, lišen napredne razine jezične i medijske pismenosti, ali obiluje uvredljivim sadržajem u odnosu na osobu privatnog tužitelja", stoji u podnesku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.