Zbog islandskog vulkana ponovno zatvoren britanski zračni prostor



U SJEVERNOJ Irskoj danas u zatvorene zračne luke, a novi nalet vulkanskog oblaka "sve je bliži" britanskom zračnom prostoru, objavila je Nacionalna služba za zračni promet. Zatvorene su zračne luke u Belfastu i Isle of Man, a u Republici Irskoj će se u jedan sat popodne procijeniti treba li zatvarati luke u Dublinu i Shannonu.

Britansko ministarstvo prometa upozorilo je da je bi u nekoliko dana mogli biti zatvoreni dijelovi zračnog prostora, uključujući i dio na kojemu se nalazi Heathrow, najveća europska zračna luka, zbog novog naleta oblaka koji u zrak šalje islandski vulkan Eyjafjallajokul.

Istodobno, njemačka službe za kontrolu leta najavila je kako zračni promet neće patiti zbog mogućeg povratka oblaka. U jučerašnjem priopćenju naveli su da zadnji meteorološki podaci pokazuju kako će koncentracija čestica pepela u zraku do srijede biti beznačajna.

Ranije je i u Njemačkoj upozoreno na mogući povratak vulkanskog oblaka za ponedjeljak, koji je mogao dovesti do zatvaranja njemačkih zračnih luka. Njemački aeronautički centar i Lufthansa najavili su za danas probne letove kojima će se mjeriti koncentracija čestica pepela.

Vulkanski oblak prvi se put pojavio krajem travnja, i uzrokovao najveće zatvaranje europskog zračnog prometa u povijesti. Kriza je zračne kompanije stajala dvije milijarde eura, a od kraja prve krize pojavilo se još nekoliko manjih, uglavnom na britanskom području.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.