Zbog američkih sankcija prijeti bankrot omiljenom Putinovom oligarhu

Foto: Hina/EPA

OLEG Deripaska, ruski milijarder i aluminijski magnat poznat po svojim bliskim vezama s Vladimirom Putinom, ovih je dana u velikim problemima. Nakon što je SAD prošlog petka uveo sankcije kojima zabranjuje svojim građanima poslovanje s određenim tvrtkama i pojedincima povezanima s Putinom, Deripaskine tvrtke potonule su na burzama.
 
>>SAD uveo sankcije ruskim poduzetnicima, tvrtkama i dužnosnicima, Rusija kaže da će odgovoriti
 
Dionice ovog proizvođača aluminija, u kojem Deripaska ima većinu dionica, doslovno su se prepolovile na burzi u Hong Kongu, javlja BBC, dok su u Moskvi pale za 28 %. Dionice EN+, druge Deripaskine tvrtke, pale su za 25 % na burzi u Londonu.
 
Ruska burza pala više od 40 %
 
Ruska burza također je jučer uslijed sankcija pala više od 40 %, dioničari panično rasprodaju svoje udjele, a cijene metala su skočile. Štoviše, pad je bio najveći u zadnje četiri godine, pad rublja najveći na svijetu, a kreditni rizik Rusije naglo je porastao.
 
 
Cijene metala, koje su vitalne za poslovanje Rusala, skočile su jer su trgovci pokušavali nagomilati zalihe i zaštititi se od mogućnosti da ova tvrtka, najveći svjetski proizvođač aluminija izvan Kine, prestane opskrbljivati svjetsko tržište, piše Bloomberg.
 
Rusal i sedam drugih tvrtki povezanih s Deripaskom bile su glavna meta novog američkog paketa sankcija koji je uveden “zbog njihovih destabilizirajućih aktivnosti”, kako je rekao američki ministar financija Steve Mnuchin, odnosno miješanja u američke izbore 2016. Osim toga, sankcije su i odgovor na "njihovo zauzimanje Krima, poticanje nasilja na istoku Ukrajine, podršku režimu Bašara al-Asada u Siriji i pakosne cyber-aktivnosti” te “na stalne ruske napade na zapadne demokracije", objasnio je jedan visoki dužnosnik administracije Donalda Trumpa. Deripaska je optužbe nazvao “neutemeljenima, smiješnima i apsurdnima”.
 
Sankcije onemogućile ruskim oligarsima poslovanje u američkim dolarima
 
Sankcije imaju za cilj, među ostalim, odsjeći navedene tvrtke od američkog financijskog sustava i praktički im onemogućiti poslovanje u američkim dolarima. Njima je zahvaćeno ukupno 7 ruskih oligarha bliskih Putinu, 12 njihovih tvrtki te 17 viših dužnosnika Kremlja. Velika razlika u odnosu na ranije sankcije 2014., nakon ruske aneksije Krima, upravo je u tome što nisu usmjerene samo na Kremlj, već su sada ruske kompanije s globalnim klijentima prvi put na “crnoj listi”.
 
Budućnost Deripaskinog poslovnog carstva, koje njeguje brojne veze sa zapadnim poslovnim krugovima i sudjeluje na svjetskim tržištima kapitala, sada je vrlo upitna. Sankcije bi mogle dovesti do tehničkog stečaja Rusala i biti “materijalno štetan za posao i očekivanja grupe”, upozorio je Rusal u priopćenju. 
 
Pogođeno sedam ruskih oligarha bliskih Putinu
 
Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Maria Zaharova, najavila je da ima "cijelu listu mogućih mjera koje proučava", a kojima bi mogla odgovoriti na američke mjere. Glasnogovornik Putina Dimitrij Peskov nazvao je sankcije "ilegalnima" i "skandaloznima" te izjavio da ruska vlada radi "sve što može kako bi minimizirala negativne posljedice" za ruske tvrtke.
 
Osim Deripaske, pogođeni su i oligarsi Igor Rotenberg, Viktor Vekselberg i Kiril Čamalov, vlasnici važnih tvrtki u energetskom sektoru, te Sulejman Kerimov, milijarder i senator, kao i direktor državnog poduzeća Gazprom Aleksej Miller i Andrej Kostin, direktor druge ruske banke VTB. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.