Zašto toliko džihadista ISIS-a dolazi upravo iz Tunisa?

Foto: Getty/123f

OSUMNJIČENIK za teroristički napad u Berlinu, za kojim policija intenzivno traga, došao je u Njemačku prošle godine iz Tunisa. Veliki broj stranih boraca ISIS-a također su Tunižani. Zašto ISIS i al-Kaida imaju toliko regruta iz te sjevernoafričke zemlje

Džihadizam u Tunisu ima dugogodišnju povijest - još devedesetih godina, Tunižani su odlazili boriti u Čečeniju, Afganistan i druge muslimanske zemlje koje su postale ratne zone. No nakon Arapskog proljeća i svrgavanja diktatora Zin el Abidin Ben Alija, broj Tunižana koji se priključuje terorističkim organizacijama dramatično se povećao, izvještava Deutsche Welle.

Brojni ekstremisti pušteni iz zatvora nakon pada Ben Alija

Povjesničar i sigurnosni ekspert Fajzel Šerif tvrdi da postoje dva glavna razloga zbog kojih Tunis proizvodi toliko islamskih ekstremista, a oba su direktno vezana uz revoluciju iz 2011. "Mnogi žele proširiti euforiju koja je došla s revolucijama Arapskog proljeća u zemlje gdje se ovo nije dogodilo", kaže Šerif i dodaje kako nisu svi Tunižani radikalizirani prije nego napuste svoju zemlju.

Drugi je razlog taj što su brojni ekstremisti, koji su bili u zatvorima za vrijeme Ben Alijevog režima, oslobođeni u zatvorskim pobunama i amnestiji nakon revolucije. Ti ekstremisti su potom krenuli radikalizirati brojne mlade Tunižane.

Posljedice su se osjetile i u samom Tunisu - 2015. su izvedeni teroristički napadi na Muzej Bardo i na hotel u Sousu, gdje je ubijeno više od 60 ljudi, mahom stranih turista. U studenom je izvršen još jedan napad, ovaj put na predsjedničku gardu.

Tranzitne zemlje za pridruživanje ISIS-u: Srbija, Turska i Libija

Prema podacima dobivenim u istrazi UN-a, regruteri dobiju između tri i deset tisuća dolara za svaku novu osobu koju uspješno vrbuju. Tuniška vlada tvrdi da je započela s provođđenjem mjera za razbijanje džihadističkih mreža, uključujući džamije u kojima propovijedaju poznati radikalni imami. Više od 15 tisuća ekstremista je pod nadzorom od početka ove godine. Uvedene su restrikcije na putovanje Tunižana mlađih od 35 godina u Libiju, Tursku ili Srbiju, koje su poznate kao tranzitne zemlje za odlazak u Siriju i Irak, na teritorij ISIS-a.

No Šerif upozorava kako to nije dovoljno: "Treba nam prava strategija. Možete baciti stotinu ljudi u zatvor, ali stroj će i dalje raditi. Prije nego znate što se događa, izbacit će 2, 3, 4 tisuće novih ljudi."

Najveći izazov bit će iznaći dugoročnu strategiju koja će spriječiti da mlade Tunižane privuče ekstremistička ideologija. Međutim, što više teritorija ISIS bude gubio u Siriji i Iraku, više tuniških militanata će se vratiti u domovinu. A kako upozorava predsjednik Beji Caid Esebsi, tuniški zatvori već su pretrpani.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.