Zašto Jaca smije ispasti glupa, a Zoka čak ni pametan?

JADRANKA KOSOR ushićeno je poručila: "Neka raste sve što treba rasti!".

Misleći vjerojatno na kosu onih PR agencija za koje je premijerka baš jučer ustvrdila da je "čupaju od muke" savjetujući Zorana Milanovića. Pa stoga, neka raste sve ono što se čupa.

I tako, samo je još Kosor falila u ovom satiričnom igrokazu o Zoki i Papi. Predsjednik SDP-a zapetljao se k'o pile u kučine objašnjavajući ide li na papin dernek u HNK. Te nije dobio poziv pa neće ići, te dobio je poziv pa će rado ići, te istekao je rok za akreditacije, ali njega će se nekako ugurati.

I kao da sve to nije bilo dovoljno smiješno, u kadar se morala ubaciti premijerka, nadahnutom tvrdnjom kako "PR agencije čupaju kosu zbog Milanovićeve odluke".

Tko to tamo čupa kosu?

Mora se priznati da je dirljiva njezina briga za Milanovićev pi-ar. Naročito kad dolazi od osobe koja je baš dan kasnije na sjednici Vlade izjavila: "Neka raste sve što treba rasti". Koliko je grumena kose na to iščupao Ratko Maček?

I koliko su kose iščupali svi oni Kosoričini savjetnici (ima li ih uopće?) slušajući kako ona "mijesi pizzu, pere suđe, radi krumpir salatu", žica Obamin autogram, traga za "putem prema putu", objašnjava kako "lipanj nije datum", te optužuje nezaposlene da se na burzi "žele okoristiti socijalnim povlasticama"?

Koliko je samo kose otpalo s glave onom mađarskom turistu kojem se Kosor kroz prozor auta unijela u lice i usiljenim smiješkom proslinila: "I was in Hungary the day after yesterday"?

Smije li Kosor ispasti glupa?

A da ne spominjemo sve one hrvatske građane koji već godinama od užasa čupaju kosu nemoćno promatrajući tko im vodi državu. Političarka koja je svoje gafove pretočila u politički program ne bi se baš smjela rugati našem Zoki. Ili bi ipak smjela?

Ovdje postoji jedna suštinska razlika. Jadranka Kosor smije ispasti glupa. Njezini birači joj to neće zamjeriti, budući da bolje od toga vjerojatno ni ne očekuju.

Piškit ću, kakit ću

Milanović, kao i svi političari na njegovoj strani političkog spektra, nemaju tu privilegiju. Ne samo da nemaju pravo na verbalne gafove i pogrešne odluke, već prije svega na izbjegavanje donošenja odluka i "piškit ću, kakit ću" situacije kao u slučaju ovog nesretnog papina derneka.

Za razliku od Kosor, Milanovićev problem nije u tome da ispada glup, već da se previše trudi ispasti pametan. Pametniji od onih kojima se obraća, a radi se o ljudima koji baš ne glasaju za HDZ. Te stoga imaju barem neke kriterije.

Otud latinski, otud izlizani literarni citati, otud mahanje biografijom... I otud problem s PR agencijama: ni jedna nije dovoljno pametna da tako pametnom šefu stranke dijeli bilo kakve savjete. Ma kako pametni bili.

Kosor kao Bush

Kosor nema s tim problema. Oni koji joj se rugaju ionako neće za nju glasati, a oni koji će za nju glasati ne mare za njezine gafove. Kao u slučaju Georgea W. Busha: što više gafova, to veća šansa za pobjedu na izborima.

U ovom cirkusu s papom Milanović nije ispao glup. Ispao je neodlučan i kontradiktoran. Ispao je naivan. Ispao je neupućen. Na kraju, naravno, i bahat. Ali čak ni sve to nije najgore od svega.

Najgore je to što je dao povoda Jadranki Kosor da mu se naruga. E to je već razlog zbog kojeg bi netko u PR agenciji (jadna bila) imao razloga čupati kosu od muke.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.