Zašto desničari mrze Georgea Soroša?

Foto: Getty Images

DA MILIJARDERI utječu na politiku, teško je poreći. Američki predsjednik Donald Trump sam je milijarder, dok je njegov kabinet pun milijardera i milijunaša.

Osim toga, Trumpa je u izbornoj kampanji financijski podupro milijarderski tajkun Robert Mercer, suvlasnik Breitbart Newsa koji je blizak s bivšim urednikom ovog "alt-right" portala i glavnim Trumpovim strategom, Stephenom Bannonom.

Drugi poznati milijarderi koji su podržali Trumpa su investitor iz Silicijske doline Peter Thiel te magnati Carl Icahn i Sheldon Adelson.

Središte bezbrojnih teorija zavjera

No Trump ima i moćne protivnike među milijarderima. Osim Warrena Buffeta, Marka Cubana i vlasnice Walmarta Alice Walton, koji redovito podržavaju demokrate na izborima, definitivno najozloglašeniji Trumpov protivnik je mađarsko-američki investitor i filantrop George Soroš.

Kako piše Big Think, nema milijardera toliko ocrnjivanog poput Soroša, koji je središte bezbrojnih konzervativnih teorija zavjera - krive ga za sve od namještanja elektronskih glasačkih aparata, preko financiranja i poticanja globalnog Marša žena, pokreta Crni životi vrijede (eng. Black Lives Matter), uplitanja u politiku europskih država, do kreiranja izbjegličke krize pomaganja navodnog muslimanskog preuzimanja Zapada.

Ukratko, za desne teoretičare zavjera, Soroš je oličenje zla i dirigent svakog liberalnog pokreta na planetu, neo-roščildovski cionistički nacist koji želi vladati - ili već vlada - svijetom. Kako je stekao ovako impresivnu reputaciju?

Zaklade otvorenog društva aktivne u gotovo 100 zemalja

Soroš (86) je s imovinom od 25.7 milijardi $ jedan od najuspješnijih investitora i najbogatijih ljudi na planetu. Glavni uzrok njegove omraženosti među desničarima, osim donacija liberalima u SAD, njegova je međunarodna organizacija Zaklade otvorenog društva (OSF), osnovane s početnim ciljem pomoći u tranziciji post-komunističkih zemalja u istočnoj Europi.

Sadašnja misija OSF-a je podrška demokraciji i ljudskim pravima, a navodno je aktivna u preko sto zemalja svijeta. S ukupnim budžetom od gotovo milijardu $, Soroševe zaklade financiraju liberalne projekte diljem svijeta i u SAD-u, gdje se fokusiraju na teme imigracije, rata protiv droge, kaznene pravde i diskriminacije.

Osim toga, OSF se hvali pomaganjem pri izgradnji demokratskih društava i vlasti u gotovo svim zemljama bivšeg Sovjetskog saveza.No Rusija, koja vidi ovu regiju kao svoju zonu utjecaja, nije nimalo zadovoljna takvim aktivnostima.

Apsurdna optužba za kolaboraciju s nacistima

U "alternativnim" medijima raširena je i optužba da je Soroš bio nacistički kolaborator, na temelju činjenice da ga je otac kao tinejdžera u Madžarskoj pod nacističkom okupacijom četrdesetih spasio od Holokausta tako što ga je predstavio kao kumče mađarskog državnog službenika. Taj se službenik bavio popisivanjem imovine zaplijenjene od mađarskih Židova, i mladi Soroš je zaista bio prisutan pri radu svog kuma.

No osim što Soroš zdušno poriče da je aktivno sudjelovao u tim aktivnostima i što nema dokaza koji bi potkrijepili takvu tezu, ona je apsurdna zbog same činjenice da je i Soroš Židov koji je vrlo lako mogao i sam nastradati u nacističkim logorima smrti.

Među optužbama nešto novijeg datuma na račun Soroša i njegovih zaklada su uplitanje u politiku Makedonije, gdje je afera s ilegalnim prisluškivanjem srušila vladu Nikole Gruevskog, te u Mađarskoj, odakle premijer Viktor Orban upravo protjeruju ugledno međunarodno Sveučilište srednje Europe, a spremaju se isto učiniti i za udruge civilnog društva koje financira Soroš.

Soroš: "Trump je diktator u pokušaju"

A u SAD-u se Soroš ozbiljno namjerio na Trumpa - OSF je najavio ulaganje 10 milijuna $ u podršku zajednicama koje bi mogle biti pogođene nesnošljivom politikom novog američkog predsjednika - imigrantima, muslimanima, LGBT manjini i drugima.

Soroš je na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu vrlo jasno izrazio svoj prezir prema Trumpu. Upitan za mišljenje o njemu, odgovorio je: "Opisao sam ga kao uljeza i prevaranta i kao diktatora u pokušaju. Ali on je samo diktator u pokušaju jer sam uvjeren da će američki ustav i institucije biti dovoljno snažne... Bio bi diktator kad bi se mogao izvući s time, ali neće to biti u stanju."

Nije ni čudo da ga Trumpovi obožavatelji mrze.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.