Zarobljeni ruski vojnik: Vikao sam da se predajem, a onda su doletjele dvije granate

Ilustracija: Profimedia

CNN je intervjuirao trojicu od osmorice zarobljenih ruskih vojnika koje ukrajinska Treća jurišna brigada drži u improviziranom zatvoru u istočnoj Ukrajini. Smješteni su u malim ćelijama bez sunčeve svjetlosti, ali imaju pristup hrani, vodi i cigaretama. CNN nije naveo njihova prava imena kako ne bi trpjeli posljedice po povratku u Rusiju.

Anton, ruski vojnik koji je bio smješten južno od Bahmuta, ispričao je kako su granate puna tri dana letjele i zviždale iznad njih prije nego što bi eksplodirale. "Skakali smo kao zečevi pod minobacačkim projektilima i bombama", opisao je. Kad se sve stišalo, on i njegov suborac Slava su zaspali. 

Međutim, ubrzo ih je probudila pucnjava i zvuk brundanja motora, a granatiranje je na kraju raznijelo balvane koji su prekrivali jamu u kojoj su se skrivali. "Na ulazu je bio krater. A onda je utihnulo. Bila je mrtva tišina. A prijatelj mi je rekao, 'ajmo pobjeći'", prisjeća se Slava, koji je sada također u zarobljeništvu.

"Onda su se vratili, mislio sam da je kraj"

Trčali su do druge jame preskačući kratere i tijela raznesena na komade neprestanim granatiranjem. Mogli su čuti vozilo i glasove ukrajinskih vojnika. Anton je imao jednu pušku i jednu granatu. Tvrdi kako je čuo škljocaj, a prema njemu su bačene dvije granate. Dubina rupe zaštitila ih je od eksplozije.

"Bilo je tiho neko vrijeme, a onda su se (Ukrajinci) vratili. Mislio sam da je to kraj", kaže Anton. Vjerovao je da će biti ili pogubljen ili brutalno mučen. "Prebacio sam pušku na način rada za pojedinačno ispaljivanje i mislio sam da ću se upucati. Ali nisam mogao", rekao je briznuvši u plač. 

U nazočnosti dvojice ukrajinskih vojnika trojica muškaraca opisala su nizak moral u svojim rovovima, nered i očitu potrošenost nekih ruskih snaga. Ukrajinci žele razmijeniti zarobljene Ruse za ukrajinske vojnike, ali ne polažu velike nade.

Većina zarobljenih Rusa su osuđenici, dovedeni na prvu crtu bojišnice pod vodstvom Oluje Z, jedinice ruskog ministarstva obrane koja daje amnestiju ruskim osuđenicima ako pristanu na šestomjesečni boravak u Ukrajini.

"Imali smo dva tjedna osnovne obuke"

"Za rusku vladu oni ne vrijede mnogo", govori ukrajinski vojnik pod nadimkom Djed. On je zadužen za improvizirani zatvor i kaže da zadnjih šest mjeseci prima ruske osuđenike sa sličnim pričama. Anton priznaje da je služio treću zatvorsku kaznu u Rusiji zbog posjedovanja droge, nakon što je u prošlosti bio osuđivan za slična djela i pljačku. 

Potvrdio je kako mu je obećano da će biti čist ako se prijavi za borbu u Ukrajini, ali tvrdi da nije znao da će biti poslan na prvu liniju. On i Slava imali su dva tjedna osnovne obuke prije raspoređivanja. "Očekivali smo da ćemo držati liniju obrane, kao što nam je i obećano... Mislili smo da ćemo mi biti stacionirani na oslobođenom teritoriju, kako nam je ranije objašnjeno", naveli su. 

Slava je bio u zatvoru kada je Rusija napala Ukrajinu u veljači prošle godine služeći desetogodišnju kaznu zbog dilanja droge. Kao i Antonu, obećano mu je da će njegov kriminalni dosje biti izbrisan ako se pridruži Oluji Z. Obojica kažu da su im jedini izvor informacija o ratu prije raspoređivanja bili ruski državni mediji.

Uhvaćeni su zajedno kako se skrivaju duboko u rupi. Na tlu iznad njih ukrajinski vojnici su pucali kroz nizove osušenih stabala bacajući granate u rupe dok su napredovali naprijed. U videu koji je snimila i dostavila Treća jurišna brigada ukrajinski vojnici ispituju dvojicu Rusa o njihovom činu, položaju i dokumentima.

"Bolje da nas ubijete"

"Danas sam izgubio dvoje bliskih ljudi. To su bili moji prijatelji, išli smo zajedno do kraja", govori Ukrajinac koji se ne vidi u kadru. Video prikazuje dvojicu ruskih vojnika kako kleče na zemlji. Anton stavlja ruke preko spuštene glave, a iza njega Slava diže ruke uvis. Njih dvojica opetovano objašnjavaju da nisu pucali na ukrajinske vojnike koji su ih zarobili. 

"Samo su nas doveli i otišli", govori Slava ukrajinskim vojnicima. Anton dodaje: "Bolje da nas ubijete." "Mi ne ubijamo, ne režemo jaja, ne režemo grkljane pred kamerama kao što vi radite. Jeste li vidjeli snimke?" bijesno im odgovara ukrajinski vojnik. Referira se na dva videa koji kruže društvenim mrežama, a navodno prikazuju ruske vojnike kako ubijaju i sakate zarobljene Ukrajince. 

Ruski vojnik Sergej, još jedan od zarobljenika, kaže za CNN da je vikao "predajem se" kada su dvije granate pale u blizini ubivši vojnike pored njega u rovu. Njegov zapovjednik već je pobjegao. "Sakrio sam se u rovovima. Oni koji su htjeli trčati s jedne pozicije na drugu jednostavno su bili obarani mitraljezima i tenkovima", prisjeća se. 

Kad je ugledao ukrajinske vojnike, od straha je otpuzao i stisnuo se uz dvojicu vojnika. Jedan od njih je voki-tokijem pozivao rusku topničku zaštitu prije nego što je poginuo od šrapnela. "Naše topništvo, kao i obično, nije djelovalo. Naši su pokušali koristiti Grad, ali su stalno promašivali. Tada sam čuo (Ukrajince) kako nam se približavaju. Počeo sam vikati ‘predajemo se’, a onda su bacili granatu na nas", kazao je. 

"Osjećao sam strah, bol i razočaranje"

"Osjetio sam da mi je posjeklo ruku. Pitali su me tko sam, a ja sam rekao da sam Rus i da se predajem. Počeo sam ustajati, a stigla je i druga granata. Uspio sam ispuzati iz rova u sekundi", naglasio je. Ruskog vojnika iza njega ubila je granata, a Sergej je zaradio posjeklinu na nozi.

"Imao sam sreću, dva puta, da nisam poginuo od granate i da sam se predao", uvjeren je Sergej. Ukrajinski vojnici pružili su mu prvu pomoć i prevezli ga u poljsku bolnicu. Sergejeva ruka i noga bile su u zavojima kada su ga izveli iz ćelije. Izašao je skačući na jednoj nozi. 

Za razliku od ostalih, on je vojnik po ugovoru, a ne robijaš. Kaže da je odslužio kaznu zbog koje se prijavio. Tvrdi da mu je vojni tužitelj prijetio zatvorom zbog dezerterstva ako se ne vrati na ratište. Ističe kako ga njegovo prethodno vojno iskustvo nije pripremilo za ono što obje strane nazivaju "mlincem za meso" u Bahmutu.

"Bilo je potpuno drugačije od onoga što sam vidio na TV-u. Paralelna stvarnost. Osjećao sam strah, bol i razočaranje u svoje zapovjednike", poručio je. Zarobljeni vojnici su ispričali kako je jedini njihov pristup hrani i vodi podrazumijevao pet kilometara dugu šetnju kroz minska polja. 

Sergej vjeruje da će ga njegove ozljede držati podalje od bojišnice i zatvora nakon što bude razmijenjen s ukrajinskim ratnim zarobljenicima. Slava i Anton nisu tako sigurni. Rusija je prošlog rujna pooštrila svoje kazne za dobrovoljnu predaju izričući do 10 godina zatvora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.