Zaposlenici pulskih vrtića prosvjedovali: "Tražimo poštovanje i poštivanje zakona"

Fotografija ne prikazuje događaje iz članka, već prosvjed odgajateljica u Biogradu Ilustracija: Dino Stanin/PIXSELL

Zaposlenici pulskih gradskih vrtića danas su, uoči sjednice gradskog vijeća, dočekali vijećnike i uručili im letak u kojemu između ostalog traže izjednačavanje plaća s plaćama učitelja razredne nastave u osnovnim školama.

"Tražimo da se poštuje nas, radnike predškolskih ustanova, te da se poštuje zakone ove zemlje, ništa drugo. Tražimo odnos kakav mi dajemo svom zvanju, roditeljima, a pogotovo djeci koju obrazujemo i odgajamo. Stoga tražimo potporu u jednostavnom traženju da se poštuje struka i zakoni", naveli su u letku.

Pulski gradonačelnik: Slažem se da treba izjednačiti plaće

Nakon što su podijelili letke, zaposlenici vrtića održali su prosvjed pred gradskom palačom te su zvižducima i povicima tražili da im se obrati pulski gradonačelnik Filip Zoričić koji se na koncu odazvao pozivima.

"Slažem se da treba izjednačiti plaće, to je zakonska obaveza. Slijedit ćemo ritam koji je zasad dogovoren. Sad moramo naći 2.5 milijuna eura, radimo matematiku", poručio je Zoričić dodavši kako trenutno, za razliku od države koja je podigla plaće učiteljima i nastavnicima, Grad Pula ima različit sustav financiranja. 

"Plaća odgojitelja zaostaje 550 eura za osnovnim školama"

Gradonačelnik je najavio da će kroz dva tjedna imati konkretniju informaciju o tome koliko država, a koliko Grad, mogu sa svoje strane pronaći za to načina.

Inače, kako tvrde u Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije, plaća odgojitelja zaostaje 550 eura za osnovnim školama. Ogorčeni prosvjednici najavili su štrajk upozorenja za petak, a otkrili su i da imaju veliku podršku roditelja koji u velikoj većini neće tog dana dovesti djecu u vrtiće. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.