Zakon protiv piratstva smanjio promet na internetu za 33 posto

UVOĐENJEM antipriatskog zakona u Švedskoj, internet promet u toj zemlji smanjen je za čak 33 posto, no potpredsjednik švedske Stranke pirata kaže kako to neće potrajati.

Tim se zakonom dozvoljava držačima autorskih prava da od davatelja internetskih usluga (ISP) otkriju detalje oko podataka koje pojedini korisnik dijeli s ostatkom internetske zajednice u toj zemlji i šire, prenosi BBC. U biti, oni slobodno sad mogu zatražiti IP adresu korisnika usluga interneta te identificirati njihova računala i provjeriti da li se putem istih distribuirao piratski materijal.

Moć u rukama privatnih korporacija

Osam posto svih Šveđana koristi p2p (peer-to-peer) programe, pomoću kojih dijele raznorazne podatke putem interneta, a popularne stranice BitTorrent i The Pirate Bay, isto tako su smještene u toj zemlji.

Christian Engström, spomenuti potpredsjednik švedskih Pirata, kazao je kako će pad prometa biti kratkog vijeka. "Jedan od razloga tomu jest što je ljudima potrebno nekoliko tjedana da nauče kako promijeniti njihove sigurnosne postavke na računalu, čime bi oni i dalje ostali anonimni", objasnio je u razgovoru za BBC Engström.

Procijenio je kako se u Švedskoj nalazi oko dva milijuna računala koja koriste p2p klijente te kako kažnjavanje 1.000 korisnika od strane policije i pravosuđa, predstavlja prihvatljiv rizik za individualnog korisnika.

"Privatne korporacije ovim su zakonom dobile odriješene ruke u progonu civila. Zapadne demokracije ne funkcioniraju na takav način", zaključio je Engström i dodao kako taj zakon predstavlja "katastrofu" za Švedsku kao državu. Na njegovoj strani je i studija čiji rezultati govore kako 80 posto ljudi smatra da pirate ne treba kazneno goniti.

B.V.
Foto: christianengstrom.wordpress.com

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.