Zakon o navijačima u Saboru: "Ustašluk na stadionima nije nestašluk"

IZMJENE Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima dobile su danas zeleno svjetlo saborskih klubova koji su podržali Zakon, za kojeg, slažu se svi, razlikuje navijače od huligana. Danas je tako u Saboru u raspravi više puta rečeno kako je zakon bio nužan i zbog toga da bi se nakon odijelili oni koji dolaze raditi nerede od onih koji su došli bodriti svoje momčadi.

> Kako se kalio Zakon o navijačima: Od Čelične lady Adlešič do savitljive plastike

Iz kluba zastupnika Hrvatske narodne stranke (HNS) Zlatko Horvat naglasio je kako je dobro da se podigla granica alkoholiziranosti od prvotnih 0.5 promila na 0.8 jer ipak je riječ o stadionima, a ne o kazalištima. Iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Vedran Rožić obrazložio je kako je bilo nužno donošenje ovakvog zakona jer bi se tako devijantno ponašanje manjih skupina još više smanjilo.

U SDP-u uvjereni su kako se ublaženim mjerama propustilo primijeniti nultu toleranciju, odnosno engleski model a koji je proglasio klubove, saveze i vlasnike izričito odgovornim za sigurnost na stadionima. Prema tom modelu policija je odgovorna za sigurnost izvan stadiona.

Sačekuše nisu na tribinama

"Većina obračuna ili kako se kaže 'sačekuša' uostalom ne događa se na stadionima nego na putu prema sportskim borilištima, a ti su ekscesi regulirani drugim zakonima", rekao je Šime Lučin.

Strelicu prema politici koja je često tolerira navijačke izgrede uputili su iz kluba koalicijskog partnera ove Vlade SDSS-a koji kažu se huliganima treba ozbiljni pozabaviti i mediji kao i politika.

"Zbog nekih kalkulacija politika i političari uvijek nađu stotine opravdanja kojima se protupravno ponašanje pretvara u nestašluk", rekao je Ratko Gajica iz SDSS-a.

Za dom s jedne, spremni s druge

U IDS-u uvjereni su kako bi ovaj zakon zapravo trebao biti temelj uklanjanje sa sportskih borilišta nacionalističkog i rasističkog skandiranja.

"Ne može jedna tribina skandirati 'Za dom', a druga uzvraćati 'Spremni'. To nije patriotizam, nego fašizam, nije nestašluk, nego ustašluk", zaključio je Kajin u svom izlaganju.

M.M.
Foto: Goran Mehkek (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.