Zagrebački muftija: Odnosi Hrvatske i BiH gori su nego u ratu

Foto: PIXSELL

ODNOSI između Hrvatske i Bosne i Hercegovine sada su gori nego što su bili tijekom rata, a to stanje neće se moći promijeniti bez iskrenog dijaloga, upozorio je zagrebački muftija Aziz Hasanović.

"Komunikacija nije dobra. Treba razgovarati"

U intervjuu za Dnevni avaz, Hasanović je kazao kako je položaj Bošnjaka u Hrvatskoj i dalje takav da oni uživaju sva ljudska prava, a ugovor koji je Islamska zajednica potpisala s Hrvatskom 2002. je platforma koja može biti uzor svim manjinskim zajednicama u Europi. No sve to nije dovoljno ako su odnosi BiH i Hrvatske loši, zbog čega je, kako je istaknuo, nesretan.

"Oni su sada gori nego za vrijeme rata. Komunikacija koju vidimo, ne ulazeći sada u to tko je kriv a tko prav, nije dobra. Valja razgovarati", poručio je zagrebački muftija. Podsjetio je kako Bošnjaci čine 75 posto pripadnika islamske zajednice u Hrvatskoj, emotivno su vezani za BiH i svaka negativna izjava ih vrijeđa.

Hasanović je istaknuo kako je dijalog nešto na što smo svi upućeni pa bi o tome morali promisliti i oni koji javno istupaju na takav način da pogoršavaju odnose među narodima u BiH.

"Ukazujem na to i ovdje političarima koji imaju taj jedan ratoborni ili ignorantski narativ", kazao je Hasanović, upozoravajući kako sadašnje stanje može prouzročiti opasne posljedice u budućnosti. Dodao je kako Bošnjake s obzirom na ratno iskustvo posebice brine retorika onih političara u BiH koji minimiziraju genocid. Nadu polažu u odnos s SAD-om i Europskom unijom, vjerujući kako njihove politike mogu pomoći da se BiH učini zemljom prihvatljivom za sve njezine građane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.