Zagorski župan o nevremenu: Očito su klimatske promjene uzele danak

Foto: Slaven Branislav Babić/PIXSELL

VELIKO nevrijeme praćeno tučom poharalo je jučer dijelove Hrvatskog zagorja. Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar najavio je kako će u ponedjeljak proglasiti elementarnu nepogodu.

Šteta se tek treba procijeniti

"Ni približno ne možemo reći kolika je šteta jer je nevrijeme došlo jučer navečer oko 19:30. Danas saniramo štetu i uspostavljamo sustav jer je toliko bilo tuče i leda da su se prometnice čistile i ralicama i kao da smo usred zime, palo je 20-30 centimetara leda. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas je bila ovdje, vlada će donijeti posebnu odluku oko programa za Međimurje, Varaždin i Krapinsko-zagorsku županiju i preko njega ćemo ljudima nadoknaditi štetu od ove elementarne nepogode", rekao je Kolar u razgovoru za RTL Danas.

Elementarnu nepogodu proglasit će u ponedjeljak na temelju zahtjeva načelnika i gradonačelnika za područje grada Klanjca i Oroslavja te za općine Kumrovec, Zagorska Sela i Veliko Trgovišće.

"Nakon toga njihove komisije imaju 15-ak dana da naprave prvu procjenu štete. Ali mjera vlade nema veze s procjenom naknade štete od elementarnih nepogoda koja se uobičajeno radi u Hrvatskoj", istaknuo je zagorski župan.

Kolar: Ovo je upozorenje, klimatske promjene uzele su danak

Na pitanje što se događa u Zagorju jer nevrijeme često pogađa njihov kraj, Kolar je rekao: "Ne bih rekao da je to samo Zagorje. Vidimo da je stradao i Varaždin, potom Međimurje, Koprivnica, neki dan i Dalmacija, svako malo je nevrijeme u Istri i Slavoniji.

Očito je da su klimatske promjene uzele danak i da je ovo upozorenje. Ako je država odustala od štićenja države raketama, onda moramo ljudima osigurati dodatna sredstva da po povoljnim uvjetima osiguraju nasade i da kroz bespovratna sredstva osiguraju mreže."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.