Zagorac bio klinički mrtav pola sata, reanimirali ga u vozilu Hitne: Pamtim samo glas

STJEPAN MEDVEDEC (52) iz Šemnice kraj Krapine bio je čak 30 minuta klinički mrtav. U život ga je vratio tim Hitne medicinske službe iz Krapine - liječnica Iva Miloš, tehničarka Matea Hršak i vozač Zdravko Presečki, piše portal Ni Zagorje malo.

Stjepanu je pozlilo 10. listopada i srušio se u dvorištu ispred kuće. Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije poziv je dobio u 15:01 sati. Za osam minuta bili su u Šemnici. 

"Ključnu je ulogu odigrala pacijentova susjeda Marija Šalković, inače medicinska sestra u Domu zdravlja, koja je započela laičku reanimaciju. Kad smo mi stigli, preuzeli smo reanimaciju aparatima. Nakon što smo ga dva puta 'šokirali', dobili smo ritam, aplicirali lijekove i jurili prema Krapinskim Toplicama u kliniku Magdalenu. Održavali smo mu dišni put putem do bolnice. Uspio je prodisati samostalno i počeo je odbacivati pomagalo za održavanje dišnog puta. Progovorio nam je u transportu", priča mlada liječnica Iva Miloš.

Medvedec je kazao za portal Ni Zagorje malo da se u magli sjeća da je bio u vozilu Hitne.

"U magli mi je da je vozač vozil k'o lud, da je doktorica kričala: 'Brže… imamo ga… nemamo ga.' Ali meni vam je to sve mutno", prisjeća se.

Od trenutka kad mu je pozlilo do uspješne reanimacije prošlo je punih pola sata.

Stalo mu je srce

"Onesvijestio se zbog poremećaja rada srca. Njemu je srce stalo. Bila je to velika borba. Kad se povratio, odgovarao nam je na pitanja, ali se on toga ne sjeća. Prve riječi, još tijekom transporta, bile su mu: 'Jeb***, sve me boli'", smije se dr. Miloš.

Kaže da joj je odgovarao na sva pitanja. Medvedec se ne sjeća ničega.

"Znam samo da bum doktoricu zapamtil za cijeli život. Ne sjećam se njezinog lica, al' sam zapamtil glas i nigdar ga ne bum pozabil", priča Medvedec.

Slomili mu rebra tijekom reanimacije

Nakon što su ga pregledali u bolnici u Krapinskim Toplicama, Medvedec je već bio potpuno stabilan. Prevezli su ga u Opću bolnicu Zabok. Morao je na šivanje jer je pri padu udario glavom u beton.

"A i mi smo mu tijekom reanimacije slomili rebra. Dali smo se 110 posto i posljedica slomljenih rebara je neminovna", priznaje dr. Miloš.

Mlada liječnica Iva Miloš

"Joooj, ta rebra su me največ boljela. A kaj bi im zameril, pa tak sam se i rodil drugi put. Petru sam pobegel z vrata", smije se Medvedec.

Dobio koronu i upalu pluća

No opravak nije bio brz ni lagan, ne zbog srca. U Klinici Magdalena u Krapinskim Toplicama ugradili su mu kardioverter. Ali je Medvedec, dok je sa slomljenim rebrima ležao u Općoj bolnici Zabok, dobio upalu pluća, a na to i koronu. Oporavljao se četiri tjedna i smršavio 12 kilograma.

Ovih je dana iznenadio svoj spasilački tim. Došao je na Hitnu, ali ne kao pacijent, već kao zdrav čovjek. Svakome je darovao privjesak - srce.

"Kad nakon svega vidite da taj čovjek stoji na nogama, da je pred vama, da razgovara s vama… Nema tih novaca koji to mogu nadomjestiti. Smijali smo se i plakali", kaže dr. Iva Miloš.

Ova mlada liječnica u Zagorje je došla iz Sinja. Zagorjem je oduševljena. 

"Malo me muči jezična barijera. Niti oni razumiju mene niti ja njih. Ali imam tu tim prevoditelja", smije se liječnica. 

Srce koje je dobila od Stjepana, kaže, nikad neće skinuti.

"Ono će u grob sa mnom", zaključuje Miloš.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.