WHO: Privremeno je prekinuto ispitivanje hidroksiklorokina u liječenju koronavirusa

Foto: EPA

KLINIČKO ispitivanje lijeka za malariju hidroksiklorokina u liječenju covida-19 privremeno je prekinuto zbog zabrinutosti oko njegove sigurnosti, objavio je u ponedjeljak direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedros je na online konferenciji za novinare rekao da je danas na temelju teksta u znanstvenom časopisu Lancet odlučeno da se privremeno pauzira s istraživanjem tog lijeka u probnoj studiji koja se bavi liječenjem bolesti izazvane koronavirusom.

Ostali elementi studije nastavljaju se, dodao je.

Veći rizik od smrti i srčanih problema

U tekstu u Lancetu objavljenom prošlog tjedna navodi se da ljudi koji uzimaju hidroksiklorokin imaju veći rizik od smrti i srčanih problema od onih koji ga ne uzimaju.

"Ova zabrinutost odnosi se na upotrebu hidroksiklorokina i klorokina za liječenje covida-19", rekao je on i dodao da su ti lijekovi i dalje prihvatljivi za liječenje malarije ili autoimunih bolesti.

Ostali načini liječenja covid-19 uključuju remdesivir i kombinaciju terapije za HIV.

Hidroksiklorokin kod nekih pacijenata može imati ozbiljne neželjene efekte, a za sada nema dokaza da pomaže protiv koronavirusa.

Predsjednik SAD-a Donald Trump ranije je izjavio da uzima taj lijek kako bi spriječio infekciju, iako njegovo djelovanje protiv zaraze nije dokazano.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.