Wall Street pod pritiskom rasta proizvođačkih cijena

Foto: EPA

Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali jer je veći nego što se očekivalo rast proizvođačkih cijena u SAD-u smanjio izglede da će američka središnja banka početi smanjivati kamatne stope u lipnju.

Dow Jones indeks oslabio je 0,35 posto, na 38.905 bodova, dok je S&P indeks skliznuo 0,29 posto, na 5.150 bodova, a Nasdaq indeks 0,30 posto, na 16.128 bodova.

Najnoviji podaci pokazali su da su proizvođačke cijene u SAD-u u veljači porasle 0,6 posto, dvostruko više nego što se očekivalo, i to ponajviše zbog rasta cijena benzina i hrane.

To je potaknulo korekciju cijena dionica u komunalnom i nekretninskom sektoru, koje su osjetljive na promjene kamatnih stopa.

Cijena dionice tehnološke zvijezde Nvidije pala je, pak, 3,2 posto, povukavši cijeli sektor na niže u prosjeku za 1,8 posto.

Sektor proizvođača čipova pao je 3,5 posto

Od početka tjedna sektor proizvođača čipova pao je 3,5 posto jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta nakon nedavnog snažnog skoka njihovih cijena.

Idućega tjedna u fokusu ulagača bit će sjednica Feda. Očekuje se da će središnja banka ostaviti kamatne stope nepromijenjene, a kako je u posljednja dva mjeseca inflacija ostala povišena, sve je manje izgleda i da će Fed smanjiti kamate u lipnju.

"Gledamo li ukupnu inflaciju, ostala je povišena u protekla dva mjeseca, no tržište je nekako raslo. Fed možda neće u ovoj godini popustiti monetarnu politiku toliko koliko je tržište željelo, no izgledi za daljnje pooštravanje i dalje su vrlo mali", kaže Tony Welch, glavni investicijski direktor SignatureFD-a.

Unatoč padu dva dana zaredom, indeksi su i dalje na putu blagih dobitaka u ovom tjednu.

Od početka godine, pak, S&P 500 indeks i dalje je na dobitku otprilike 8 posto.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,37 posto, na 7.743 boda, a frankfurtski DAX 0,11 posto, na 17.942 boda. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,29 posto, na 8.161 bod.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.