Wall Street pao drugi dan zaredom, čeka se objava važnog podatka

Foto: EPA

Na Wall Streetu su jučer najvažniji indeksi pali, dan nakon što je izvješće pokazalo da su se Amerikanci preko kreditnih kartica u drugom tromjesečju zadužili za rekordan iznos te dan uoči objave ključnog podatka o inflaciji u srpnju.

Njujorški Dow Jones indeks pao je u srijedu 191.13 bodova ili 0.54 posto, na 35.123 boda, S&P 500 spustio se 0.7 posto, na 4467 bodova, a Nasdaq indeks za 1.2 posto, na 13.718 bodova.

Najvažniji indeksi nastavili su tako padati drugi dan zaredom, nakon što su već u utorak oslabjeli uslijed Moody'sova snižavanja rejtinga 10-ak srednje velikih američkih banaka te upozorenja da je stavio na razmatranje i rejting šet velikih američkih banaka.

"Tržište se jednostavno koleba, a razlog za to je sutrašnje izvješće o kretanju indeksa potrošačkih cijena", kaže Jason Krupa, potpredsjednik za upravljanje imovinom u Lenox Advisorsu, dodavši da će ono dati smjernice investitorima o daljnjem kretanju Ferdovih kamatnih stopa. 

Dug po kreditnim karticama premašio 1000 milijardi dolara

Njujorški Fed objavio je da je dug Amerikanaca po kreditnim karticama krajem lipnja premašio 1000 milijardi dolara. "S rastom cijena nafte, potrošači ostaju temeljna okosnica gospodarstva. Ako ih se previše napregne i prestanu trošiti, to će nas gurnuti u recesiju", napominje Gina Bolvin iz bostonske Bolvin Wealth Management grupe.

Predsjednik Feda u Philadelphiji Patrick Harker izjavio je da je američka središnja banka vjerojatno došla do točke da kamatne stope neće mijenjati u rujnu.

Tržišni sudionici procjenjuju da su šanse da Fed neće u rujnu podignut kamatne stope visokih 86.5 posto. Nove smjernice trebao bi im dati sutrašnji podatak o inflaciji u SAD-u u srpnju mjerenoj potrošačkim cijenama.

Očekuje se blago ubrzanje inflacije 

Očekuje se da će pokazati blago ubrzanje inflacije u odnosu na prošlu godinu, za razliku od kineskog indeksa potrošačkih cijena, koji je u srpnju pao prvi put od veljače 2021., gurnuvši to drugo najveće svjetsko gospodarstvo u deflaciju.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.