Vulkanski pepeo počeo se taložiti na ulicama britanskih gradova

SITNE čestice vulkanske prašine i pepela, koje je proteklih dana u atmosferu izbacio islandski vulkan Eyjafjallajoekull, počele su se taložiti na ulicama britanskih gradova, a znanstvenici sa sveučilišta Sheffield Hallam prikupljene su uzorke prašine analizirali i potvrdili da se doista radi o česticama iz islandskog vulkana.

Kako prenosi britanski Daily Mail, uzorci su skupljeni tijekom dana s automobila u krugu sveučilišta, a analiza je pokazala da prašina i pepeo sadrže tragove silikona, kisika, kalcija, aluminija i natrija, odnosno elemenata koji sačinjavaju vulkansku tvar. Prema njihovu objašnjenju, analizirana prašina i pepeo su usitnjena vulkanska stijena, prethodno otopljena u vrijućem grotlu vulkana, a potom izbačena u atmosferu u kojoj se zbog iznimno niskih temperatura na nekoliko tisuća metara nadmorske visine smrznula i takva pala na zemlju.

Britanija upozorila bolesnike s respiratornim problemima da ne izlaze na ulicu

Iako je potvrđeno da su prašina i pepeo neotrovni i nisu opasni za zdrave osobe, britanska Agencija za zaštitu zdravlja je, prema savjetu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), danas poslijepodne objavila upozorenje osobama s respiratornim bolestima, posebno pacijentima koji pate od kroničnog bronhitisa, astme ili plućnog emfizema, da ostanu u zatvorenom prostoru i ne izlaze na ulicu dok oblak vulkanske prašine prelazi iznad britanskog otoka.

Iako su tragovi vulkanske prašine i pepela za sada primijećeni samo u sjevernim dijelovima Britanije, meteorolozi predviđaju da će se, s obzirom na kretanje zračnih struja nad tim dijelom Europe, oblak prašine postupno širiti i na ostale dijelove otoka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.