Vulkanski oblak nad Španjolskom: Zatvoreno 15 aerodroma



ŠPANJOLSKA je zbog oblaka vulkanske prašine i pepela, koji zračne struje i vjetrovi s Islanda spuštaju prema jugozapadu Europe, danas zatvorila 15 zračnih luka na svojem teritoriju, prenose svjetski mediji.

Nacionalna agencija zračnih luka u Španjolskoj (AENA) potvrdila je da je u ranim jutarnjim satima na devet aerodroma obustavljen sav promet, a još šest ih je zatvoreno u 12 sati. Zabrana prometa vrijedi do danas u 18 sati, kada će biti izdano novo priopćenje o stanju u španjolskom zračnom prostoru. O tom će priopćenju ovisiti daljni tijek događaja, navodi britanski BBC.

Zatvoreni su aerodromi u Bilbau, San Sebastianu, Vitoriji, Zaragozi, Pamploni, La Rioji, Santiagu, La Coruni, Vigou, Asturiasu, Santanderu, Leonu, Valladolidu, Burgosu i Salamanci. Osim unutarnjeg prometa, obustavljeni su i letovi iz ostalih gradova Europe i svijeta prema navedenim aerodromima. 

Europska agencija za koordinaciju i sigurnost zračnog prometa Eurocontrol upozorila je kako bi i neki aerodromi na sjeveru Portugala i jugu Francuske također mogli biti zatvoreni tijekom dana. Također se upozorava i da je većina letova između Europe i Sjeverne Amerike preusmjerena, pa zrakoplovi lete južnije ili sjevernije od oblaka koji se kreće južno od Islanda, a koji je u ovom trenutku, prema procjenama meteorologa i vulkanologa, dugačak oko 2.000 kilometara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.