Vrhunski medicinski časopis povukao veliku studiju o hidroksiklorokinu

Foto: EPA

LANCET, jedan od najprestižnijih i najutjecajnijih medicinskih časopisa na svijetu, povukao je studiju koju je objavio 22. svibnja o lijeku hidroksiklorokinu.

Podsjetimo, Lancet je objavio istraživanje na gotovo 100.000 pacijenata s koronavirusom koje je pokazalo da hidroksiklorokin i klorokin ne samo da ne polučuju dobre rezultate u liječenju već mogu povećati vjerojatnost smrti u bolničkim ustanovama.

Studija koju je objavio The Lancet obuhvatila je 96.000 pacijenata koji imaju koronavirus. A 15.000 od njih davali su hidroksiklorokin ili neku drugu vrstu klorokina u kombinaciji s antibiotikom ili same. 

Studija je pokazala da pacijenti koji su uzimali neku kombinaciju lijekova imaju veću vjerojatnost da će umrijeti u bolnici te razviti probleme sa srcem nego pacijenti koji nisu dobivali lijekove. Za pacijente koji su uzimali hidroksiklorokin smrtnost je bila 18 posto, za one koji su uzimali klorokin 16,4 posto, a za kontrolnu grupu kojoj nisu davali lijekove 9 posto. A onima kojima su uz hidroksiklorokin i klorokin davali i antibiotike smrtnost je bila još i veća. 

Države u svijetu variraju kada je posrijedi korištenje hidroksiklorokina u liječenju covida-19. Neke su ga, nakon rezultata studije iz Lanceta, odlučile zabraniti u tom kontekstu. 

Povukli studiju

No danas su objavili kako povlače tu studiju.

"Danas su trojica autora rada 'Hidroksiklorokin ili klorokin s makrolidima ili bez njih za liječenje covida-19: analiza multinacionalnog registra' povukli svoju studiju. 

Nisu mogli izvršiti neovisnu reviziju podataka na kojima se temeljila njihova analiza. Kao rezultat toga zaključili su da "više ne mogu jamčiti za istinitost primarnih izvora podataka". 

Nakon objave našeg članka, pojavilo se nekoliko nedoumica u pogledu istinitosti podataka i analiza koje su u našoj publikaciji proveli korporacija Surgisphere i njezin osnivač i naš suautor Sapan Desai. Započeli smo neovisnu recenziju nad Surgisphereom uz suglasnost Sapana Desaija kako bismo potvrdili cjelovitost baze podataka i analize predstavljene u radu. Neovisni recenzenti su nas obavijestili da Surgisphere neće prenijeti sve podatke o klijentima i cjelovito izvješće na analizu jer bi takav prijenos prekršio ugovore s klijentima i narušio njihovu privatnost.

Stoga naši recenzenti nisu bili u mogućnosti provesti neovisnu recenziju te su nas obavijestili povlačenju iz postupka.

Uvijek težimo provoditi naša istraživanja u skladu s najvišim etičkim i profesionalnim smjernicama. Nakon ovakvog razvoja situacije više ne možemo jamčiti za istinitost primarnih izvora podataka.

Duboko se ispričavamo vama, urednicima i čitateljima časopisa zbog neugodnosti", stoji u objašnjenju Lanceta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.