Vrhovni sud prelomio: Štrajk u Croatia Airlinesu je nezakonit

Foto: Igor Soban/PIXSELL

VRHOVNI SUD potvrdio je presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je  štrajk u Croatia Airlinesu proglašen nezakonitim i odbio žalbu sindikata Croatia Airlinesa. 

U obrazloženju odluke stoji da sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora i da ne želi nastali spor riješiti mirnim putem.

Time je Vrhovni sud stao iza zaključka iz presude Županijskog suda u kojem stoji da su sindikati pregovarali po principu "uzmi ili ostavi" te da su odustali od daljnjih pregovora nakon što nije prihvaćen njegov prijedlog kolektivnog ugovora.

Županijski sud je u presudi koju je sada potvrdio Vrhovni sud ustvrdio da bi sindikati, da su imali stvarnu namjeru pregovarati o sklapanju kolektivnog ugovora, nastavili pregovore nakon odustanka u studenom 2017. koji je uslijedio nakon otkazanog štrajka najavljenog te godine budući da je uprava CA pozvala Sindikat na daljnje pregovore, i to na sastanke 3., 10. i 17. siječnja 2018. godine

Štrajk u Croatia Airlinesu trebao je započeti 8.8. no dan ranije zabranio ga je Županijski sud. Sindikati Croatia Airlinesa uložili su žalbu Vrhovnom sudu koja je danas odbijena. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.