Vlasniku Kompasa propada još jedna firma

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

TVRTKA Matka Bolanče FLEET rent a car također je u blokadi, nedugo nakon što je propala njegova poznata turistička agencija Kompas Zagreb.

Prema analitičarskoj kući Poslovna Hrvatska, ta tvrtka za iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) vozila, loše je vodila poslovanje u zadnje vrijeme.

U 2017. pad prihoda i gubitak

Tvrtka je 2016. završila s (bruto) dobiti od gotovo 5 milijuna kuna, no 2017. je završila s (bruto) gubitkom od 4,4 milijuna. Upravo je 2017. Bolanča prema poslovnim podacima postao direktor tvrtke.

Te godine je smanjen ukupni prihod tvrtke za više od 11 posto, u odnosu na godinu prije.

"FLEET rent a car d.o.o. je 2017. ostvario ukupni godišnji prihod u iznosu od 71.055.249,00 kn što predstavlja relativnu promjenu ukupnih prihoda od -8.848.331,00 kn u odnosu na prethodno razdoblje kada je poslovni subjekt ostvario ukupne godišnje prihode u iznosu od 79.903.580,00 kn", navedeno je u analizi Poslovne Hrvatske.

Bolanča postao direktor 2017., ove godine jedini vlasnik

Od četiri donedavna suvlasnika tvrtke FLEET rent a car, među kojima mu je bila i supruga, kao jedini vlasnik tvrtke ostao je na kraju upisan samo Bolanča.

Kao stečajni dužnik Fleet rent a cara upisana je tvrtka ENERGO - TIM. Ta tvrtka također je u postupku stečaja, no ne i u blokadi.

FLEET rent a car imao je do 2017. godine 66 zaposlenika i poslovnice diljem najfrekventnijih turističkih mjesta u Hrvatskoj.

Zbog poslovanja Kompasa Zagreb podnesen optužni prijedlog

Podsjetimo da je Ministarstvo turizma nedavno podnijelo optužni prijedlog protiv odgovornih u Kompasu Zagreb, zbog neuplate dovoljno novca za osiguranje uplata putnika u slučaju otkazivanja putovanja.

Svi oni koji su uplatili zimovanje ili drugo putovanje nisu dobili povrat novca nakon propasti turističke agencije. Umjesto toga iz Kompasa Zagreb su ih uputili na osiguravatelja kojem, prema nalazu turističke inspekcije, nisu uplatili dovoljna sredstva za osiguranje uplata putnika, sukladno zakonu.

HTZ ne odustaje od partnerstva 

Donedavni poslovni partneri iz Britanije također su optužili Kompas Zagreb da im je ostao dužan te su zatražili od hrvatskih državnih tijela i agencija da spriječe novu tvrtku Matka Bolanče, Kompas Cruise, u izlaganju na londonskom turističkom sajmu.

No Hrvatska turistička zajednica je to odbila učiniti, čak i nakon optužnog prijedloga Ministarstva turizma koje je nadležno za ispravnost poslovanja putničkih agencija.

"Prema informacijama koje je iznijelo Ministarstvo turizma, turistička inspekcija izvršila je nadzor isključivo nad poslovanjem trgovačkog društva Kompas Zagreb d.d. S obzirom na izneseno, predmetni nalaz turističke inspekcije ne odnosi se na poslovanje trgovačkog društva Kompas Cruise d.o.o. te ne postoji valjana pravna osnova da se trgovačko društvo Kompas Cruise d.o.o. tereti za utvrđene nepravilnosti. Naime, čak i kad bi predmetna trgovačka društva bila vlasnički povezana, činjenica vlasništva ne predstavlja valjani pravni temelj da se utvrđene nepravilnosti u poslovanju jednog trgovačkog društva stavljaju na teret drugog trgovačkog društva", odgovoreno je Indexu iz HTZ-a o razlozima zadržavanja Kompasa Cruise kao suizlagača na štandu HTZ-a na WTM sajmu u Londonu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.