Vlada uz Hasanbegovića: Nije narušio ugled RH, pokazao je da poštuje društvene i nacionalne različitosti

Foto: FAH

VLADA se danas putem priopćenja za medije očitovala o zahtjevu za Interpelacijom Zlatka Hasanbegovića zbog narušavanja ugleda Ministarstva kulture i Vlade Republike Hrvatske i Republike Hrvatske u cjelini te ugrožavanje slobode izražavanja i onemogućivanja razvitka demokratskog medijskog prostora u Republici Hrvatskoj.

Očekivano, Vlada je podržala Hasanbegovića. Dio obrazloženja donosimo u nastavku.

"Što se tiče zahtjeva iz Interpelacije da se ministar kulture očituje o stavu prema ustaškom režimu i njegovim ciljevima i postupcima, potrebno je istaknuti da je ministar kulture dr. sc. Zlatko Hasanbegović u brojnim javnim nastupima jasno osudio navedeni režim i sva zlodjela koja su počinjena za vrijeme trajanja tog režima, a što je i stav Vlade Republike Hrvatske, čiji je on član. Sastancima i razgovorima s brojnim predstavnicima vjerskih zajednica i nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, te najavljenom potporom u razvoju njihovih kulturnih projekata, ministar kulture već je u prva tri mjeseca mandata pokazao da poštuje društvene, nacionalne i vjerske različitosti.

"Hasanbegović nije narušio ugled Hrvatske i Vlade"

Slijedom svega navedenoga Vlada Republike Hrvatske smatra da navodi izneseni u Interpelaciji neosnovano upućuju na navodno narušavanje ugleda Ministarstva kulture i Vlade Republike Hrvatske i Republike Hrvatske u cjelini te ugrožavanje slobode izražavanja i onemogućivanja razvitka demokratskog medijskog prostora u Republici Hrvatskoj, s obzirom na to da se zakonski propisi koji jamče slobodu medija u cijelosti provode osiguravajući najveći standard sloboda i mogućnosti za nesmetani profesionalni rad novinara.

Republika Hrvatska štiti i promiče pluralizam i raznovrsnost medija te će to i ubuduće činiti u skladu s najvišim standardima prihvaćenima na razini Europske unije, što uključuje i korištenje sredstava fondova koja budu na raspolaganju. Također, Vlada Republike Hrvatske smatra da nije potrebno donošenje Nacionalnog programa zaštite i promocije slobode izražavanja i razvoja demokratskog medijskog prostora s pripadajućim proračunom, budući da se u Republici Hrvatskoj poštuju svi propisani standardi zaštite slobode medija i slobode izražavanja", stoji u obrazloženju.

CIjelo obrazloženje pročitajte u nastavku.

26 - 2Hasanbegovic

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.