Vlada predložila osnivanje Ministarstva državne imovine, čeka se još potvrda Sabora

Foto: Hina

RADI čvršćeg i koherentnijeg upravljanja državnom imovinom, Vlada je u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, kojima predlaže da se Središnji ured za upravljanje državnom imovinom (SUUDI), bivši DUUDI, preoblikuje u Ministarstvo državne imovine.

Time se, istaknuo je na sjednici predsjednik Vlade Andrej Plenković, daje poseban značaj upravljanju državnom imovinom kao jednim od bitnih čimbenika gospodarskog rasta.

Hrvatska je, kazao je, u proteklih 25 godina imala različite institucije i modele upravljanja državnom imovinom, ali ni jedan nije ispunio ciljeve, a državna imovina i dalje nije dovoljno iskorištena. Stoga bi ustroj novog ministarstva trebao omogućiti rješavanje niza problema s neiskorištenim državnim vlasništvom te njegovo stavljanje u uporabu, zaključio je Plenković.

Na čelu novog ministarstva bi, prema ranijim najavama, trebao biti ministar u Vladi Goran Marić.

Preoblikovanjem ureda u Ministarstvo, ističe se u obrazloženju zakonskog prijedloga, trebala bi se omogućiti uspostava odgovarajuće upravljačke strukture, nužne za efikasno obavljanje poslova koji se odnose na upravljanje i raspolaganje državnom imovinom.

Uz uspostavu novog ministarstva, izmjenama istoga zakona Vlada predlaže i niz promjena, koje se uglavnom odnose na usklađivanje djelokruga ministarstava ili državnih ureda sa zakonima koji uređuju njihove resore.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.