Vlada odbila smanjiti porez na higijenske uloške i tampone

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

VLADA je na jučerašnjoj sjednici odbila prijedlog saborske zastupnice Anke Mrak-Taritaš da se PDV na tampone i uloške smanji s 25 na 5 posto.

U mišljenju je navedeno da "vlada Republike Hrvatske predlaže hrvatskome saboru da ne prihvati Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, s Konačnim prijedlogom zakona". 

U svom je prijedlogu Mrak-Taritaš navela da su ulošci osnovna životna potrepština te da zbog toga na njih treba smanjiti PDV. Također je istaknula kako higijenske uloške koriste isključivo žene te da bi se smanjenjem PDV-a smanjila i neravnopravnost koja trenutno postoji u hrvatskom poreznom sustavu.

Menstrualno siromaštvo

Iz Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter poručuju kako je pitanje dostupnosti menstrualnih potrepština iznimno važno za postizanje rodne ravnopravnosti, stoga je nužno promptno reagirati.

"Dio građanki ne može izvršavati svoje radne i školske ili fakultetske obaveze zbog toga što si ne mogu priuštiti nešto toliko osnovno kao što su higijenske potrepštine. Sredstva za održavanje menstrualne higijene osnovne su životne potrepštine, stoga moraju biti svima dostupne, dok se ovom odlukom i prolongiranjem izmjene Poreznog zakona održava neravnopravnost unutar poreznog sustava", napominju iz Udruge, koja je nedavno provela istraživanje o menstrualnom siromaštvu.

"Oporezivanje menstrualnih potrepština kao luksuza podiže njihovu cijenu, što dovodi do višestrukih problema. Dio građanki si menstrualne potrepštine ne može priuštiti, dio njih koristi za njih neadekvatna sredstva za održavanje higijene. Visokom razinom potrošnje jednokratnih potrepština se generira izuzetno velika količina otpada", stoji u priopćenju Udruge.

Apsurdnost oporezivanja

"Unatoč tome što su objavljeni razočaravajući rezultati o razini menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj, činjenici da su se protiv menstrualnog siromaštva samoinicijativno odlučile boriti srednje škole donacijom menstrualnih potrepština svojim učenicama te da u saboru postoji nadstranačka inicijativa zastupnica koje zagovaraju smanjenje stope poreza na pet posto za ta dobra, vlada ne smatra taj problem toliko ključnim da bi ga se riješilo u definiranom, smislenom roku", dodaju i poručuju da bi se vlada trebala ozbiljnije pozabaviti tom temom.

Upozorili su i na apsurdnost da se ulošci oporezuju jednakom stopom poreza kao i, na primjer, parfemi i dizajnerska odjeća.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.