Vlada odbija GONG: Ne možemo vam dostaviti "apsolutno sve"

HRVATSKA vlada na zatvorenom dijelu današnje sjednice je usvojila prijedlog rješenja o odbacivanju zahtjeva organizacije GONG iz Zagreba, za dostavu preslika svih točaka dnevnih redova Vlade sa sjednica zatvorenih za javnost tijekom ovog mandata.

U priopćenju Vlade stoji da je GONG-u temeljem članka 12. Zakona o pravu na pristup informacijama, upućen dopis u kojem se traži da GONG svoj zahtjev dopuni i precizno navede preslike kojih točaka traži, budući da je "Vlada u ovom mandatu, počevši od 12. siječnja 2008. godine, razmotrila velik broj točaka dnevnog reda".

U Vladi tvrde da je GONG, suprotno traženom, dostavio dopis u kojem nije upotpunio svoj zahtjev već je zatražio da mu se dostave preslike "apsolutno svih točaka apsolutno svih dnevnih redova sa apsolutno svih zatvorenih sjednica Vlade".

U Banskim dvorima se pozivaju na odredbu članka 3. Zakona o pravu na pristup informacijama u kojoj je jasno propisano što je informacija u smislu toga Zakona. Stoga u Vladi smatraju da se pod navedenim ne može svrstati zahtjev GONG-a za dostavu preslika "apsolutno svih točaka apsolutno svih dnevnih redova sa apsolutno svih zatvorenih sjednica Vlade“.

"U suprotnom, tijela javne vlasti bila bi dužna dostavljati sve akte, bez kriterija i specifikacije, odnosno svoje cjelokupne službene evidencije ili arhive, što bi predstavljalo izigravanje smisla i cilja zbog kojeg je ovaj Zakon donesen", navodi se u Vladinom priopćenju.

Člankom 12. stavkom 2. Zakona o pravu na pristup informacijama propisano je da će u slučaju nepotpunog ili nerazumljivog zahtjeva tijelo javne vlasti pozvati podnositelja zahtjeva da ga ispravi u roku od tri dana, te ako podnositelj zahtjev ne ispravi na odgovarajući način tijelo javne vlasti odbacit će rješenjem zahtjev kao nerazumljiv ili nepotpun.

 Merčep i Posilović više nisu članovi UO braniteljskog Fonda

Na prijedlog potpredsjednice Vlade i ministrice Jadranke Kosor, koja je ujedno i predsjednica Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, s funkcije dosadašnjih članova Upravnog odbora Fonda razriješeni su Đuro Dečak, Petar Lovrić, Tomislav Merčep te Ivan Posilović. Novim članovima imenovani su Đuro Dečak, Petar Lovrić, Svemir Vrsaljko te Lucija Kober.

Vlada je također donijela rješenje o odobrenju sredstava na teret proračunske zalihe državnog proračuna za 2009. godinu kojim se Hrvatskom stolnoteniskom savezu odobrava iznos od 300.000 kuna, kao financijska potpora sportsko-humanitarnoj akciji "Sandra, ti to možeš!" za prikupljanje sredstava za oporavak Sandre Paović.

Vlada je također usvojila prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje ugovora između Vlade RH i Vlade Države Katara o kulturnoj suradnji.

R.I.
Foto: Index (Arhiva)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.