Vještak rekonstruirao ubojstvo Macolinog brata: "U zatvoru je krivi čovjek"

Screenshot: Nova TV

DUŠAN Deni Vrhovac proglašen je krivim za ubojstvo brata poznatog ličkog ugostitelja Macole. Osuđen je na temelju iskaza svjedokinje i dvije tzv. GSR čestice, koje ostanu od pucanja, pronađene na njegovoj odjeći. Dobio je 14 godina zatvora.

Državno odvjetništvo je imalo i motiv, navodno je ubojica dugovao novac ubijenom. A uz sve to, imao je kriminalnu prošlost, već je ležao u zatvoru zbog pljački.

Sudski vještak Vojin Maštruko na zahtjev obrane napravio je računalnu rekonstrukciju događaja koja je objavljena u emisiji Provjereno na Novoj TV, na temelju koje je zaključio da je u zatvoru krivi čovjek.

Ubijen pred očima svjedoka

Frane Orešković ubijen je pred očima Miljenka Marinića koji se te večeri vraćao kući.

''U prvom sam trenu mislio da se čovjek spotaknuo. Ne možeš vjerovati: ubojstvo'', priča Miljenko. Nazvao je policiju i prijavio kako je vidio samoubojstvo.

U to vrijeme jedna mlada djevojka u blizini je šetala psa i vidjela kako kroz park netko bježi prema Domu zdravlja. A onda je opet nekoga ugledala u blizini svoje zgrade.

Svjedokinja je prvo vidjela nepoznatu osobu kako nešto baca u kontejner, a kada je došla ispred svoje zgrade, tvrdila je kako je u daljini vidjela da se nešto događa kraj jednog automobila.

Vještak ima ozbiljne zamjerke

Tri godine poslije, Vojin Maštruko, na zahtjev obrane i na temelju spisa, izrađuje potpuno novu - forenzičnu 3D rekonstrukciju ubojstva. U ovom slučaju napravljen je cijeli niz pogrešaka na samom mjestu događaja, tvrdi.

Maštruko ima nekoliko stvari koje zamjera policiji. Prvo - fotografirano je upotrebom fleša zbog čega se dobiva drugačiji dojam mjesta. Drugo, ekipa za očevid uopće nije napravila skicu lica mjesta. Zato se koristio Google maps na koji su ucrtavane moguće linije kretanja ubojice. I to rukom. Treće - ubijeni je na licu mjesta skinut do gola.

''Tako nešto je nedopustivo raditi na mjestu događaja. Prije svega iz pijeteta prema žrtvi'', kazao je Maštruko, a tako se i uništavaju tragovi slijevanja krvi po kojima se može znati što se s osobom dogodilo nakon što je pogođena.

''Iz načina slijevanja krvi se može razlučiti je li se žrtva nakon što je pogođena srušila odmah, potrbuške ili na leđa. Ili je stajala još neko vrijeme pa se tek tada srušila'', objašnjava Maštruko.

Tvrdi i da nije objašnjeno kako je moguće da su se GSR čestice, koje nastaju uglavnom nakon ispaljenog hica, nalazile na rukama žrtve ako je ubijena u potiljak. Tvrdi se i da nisu izuzeti tragovi pucanja sa stražnjeg dijela glave pa se nije mogla znati udaljenost pucanja.

Vještak kaže da se i visina ne poklapa

Prema prihvaćenom Marinićevom iskazu da je žrtva šetala pognute glave, a ubojica desno od nje, ustanovljeno je da je pucao u zatiljak. Metak je prošao kroz gornje zube, a pucano je iz udaljenosti.

"Sudski medicinar je utvrdio da oko ulazne rane na stražnjem dijelu glave oštećenika nema tragova pucanja tj nema djelomično sagorjelih barutnih čestica, barutne gareži i nema hematoma koji nastaje kod vrlo bliskih udaljenosti pucanja. I stoga je zaključio sukladno sudskoj medicinskoj praksi da je to hitac iz daljine. Za taj pištolj kalibra 6.35 mm i za streljivo koje je korišteno, marke seliger beloit, češke proizvodnje. To znači da je udaljenost pucanja bila veća od 75 centimetara'', objašnjava Maštruko zašto je uzeo udaljenost od 75 centimetara između glave i pozicije gdje stoji pištolj.

3D rekonstrukcija, kako tvrde, otkriva pravu visinu ubojice.

Maštruko zaključuje kako osoba visoka 179 cm, koliko je visok osuđeni Deni Vrhovec - nije mogla pucati.

''Nemoguće je takvoj osobi te visine toliko podignuti ruku u vis i toliko saviti ruku u zglobu da može napraviti strijelnu ranu kakva je registrirana u glavi oštećenika'', kaže ovaj vještak.

Ali mogla je pucati, po njegovoj procjeni, osoba viša od osuđene: ''Osoba tek visine po mome mišljenju 193 ili viša bi mogla napraviti takvu strijelnu ranu.''

Vještaci su na sudu zaključili kako je osoba Denijeve visine mogla to napraviti, unatoč tome što je čovjek koji je svjedočio ubojstvu također tvrdio da je ubojica bio znatno viši od ubijenog.

Osuđeni Dušan Deni Vrhovac je, pak, niži od ubijenog, visok je 179 cm.

Rekonstruiran i bijeg

Dio iskaza svjedoka Marinića o visini i bijegu napadača nije uzet u obzir.

''On je napravio taj korak i pol koliko mu je trebalo, čak i korak jer je dosta visok bio. I napravio je taj korak prema odvjetničkom dvorištu. Odvjetnik nema ograde. I on je tu skočio. Tako da sam ja vidio u odlasku polovicu. Ali vidim skok'', kaže svjedok Miljenko Marinić.

Tu ga, kaže, gubi iz vida. ''Ja stojim ovdje a on leži mrtav. I sad vi bježite natrag. Nikoga nema. Svjetlo gori. Svjetlo gori. Ja sam isto mislio da je tu pobjegao natrag. Nemoguće da ga ja ne vidim jer ja idem prema njemu. Ako sam ja njih vidio odozgo - dvojicu ljudi koji idu, onda bi ga tek odavde vidio da bježi ovamo'', kaže Miljenko.

Maštruko je rekonstruirao i mogući bijeg.

Vidio je da je u dvorištu tada bio parkiran automobil: ''I onda mi je odmah palo na pamet da je moguće da je ta viša mlađa osoba se sakrila iza tog automobila i zbog toga je ovaj svjedok nije uočio kud ja nestala.''

Odlaskom na mjesto događaja zaključuje i kuda je mogao pobjeći. Kroz dvorišta kuća preskačući ograde. ''I pobjeći između kuća i udaljiti se s mjesta događaja'', kaže vještak.

Svjedokinja koja je šetala psa u telefonskom razgovoru je kazala da je osobu koja trči netom nakon pucnja uočila u parku u blizini mjesta ubojstva.

''Dala je relativno grubi opis te osobe što je razumljivo jer je tu osobu mogla vidjeti s udaljenosti od oko 30 metara'', kaže Maštruko.

Jednu osobu je potom vidjela kraj kontejnera kako nešto baca. ''Bio je mrak. Ta osoba je imala šiltericu i ona nije mogla zapaziti nikakve detalje'', kaže vještak.

Osobu ponovno vidi kraj automobila, nakon čega se udaljava prema mjestu događaja. Sama zaključuje da je sve ista osoba.

''Nelogično je da osoba koja izvrši ubojstvo bježi s mjesta događaja, baca vatreno oružje u kontejner, da se nakon toga mrtva hladna vraća natrag i ide prema mjestu izvršenja ubojstva. Ona različito opisuje osobu koju je primijetila u parku da trči i osobu koja se vraća od kontejnera i prolazi pored nje'', kazao je Maštruko.

Iz toga Maštruko zaključuje da svjedokinja priča o više osoba. Na Jakuševcu su pronašli i plinski pištolj kojim je ubijen Frane Orešković. Vještačenjem se ustanovilo da je prepravljan.

Supruga tvrdi da su zajedno gledali seriju

Jedan od glavnih motiva za ubojstvo je bio novac, a ubijeni i ubojica razmjenjivali su poruke. To su činili i na dan ubojstva, trebali su se i naći.

No supruga osuđenog tvrdi da su u vrijeme ubojstva oni skupa gledali seriju.

''Znam da im je cijelo vrijeme pričao da on to nije napravio, da nije, da on to nije napravio. Onda kad su ga cijelo vrijeme, onda je prestao pričati jer je shvatio da nema smisla. Nekako pozitivno se nada da će istina doći na svoje.''

Županijski sud kaže da je zahtjev za novo vještačenje zaprimljen i da će o njemu raspravljati tri suca na izvanraspravnom vijeću. Roka za odluku nema.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.