U afričkom Maliju u rudnicima zlata radi oko 40 tisuća djece

U IZVJEŠTAJU međunarodne skupine za ljudska prava objavljenom u utorak stoji kako u Maliju u rudnicima zlata radi između 20 i 40 tisuća djece. Mali je treći najveći proizvođač tog plemenitog metala u Africi, prenosi agencija AFP.

Organizacija Human Rights Watch u svome priopćenju navodi kako u rudarskim oknima rade i djeca stara svega šest godina, koja nose tešku zlatnu rudu koju zatim obrađuju.

Također, mnoga djeca rade s otrovnom živom kako bi izdvojila zlato od prljavštine. Živa oštećuje središnji živčani sustav i posebno je opasna za djecu. Mali radnici nose teret teži od njihove vlastite tjelesne težine, ulaze u nestabilna okna te diraju i udišu živu.

Ispitana djeca žalila su se na stalnu bol u leđima, glavi, vratu, rukama i zglobovima, a spominju i kašljanje te poteškoće s disanjem.

Kako bi poboljšala financijsku situaciju, mnoga djeca u rudnicima rade zajedno s roditeljima, dok su druga pak djeca u rudarska područja došla sama, i na kraju ih rođaci ili stranci izrabljuju i zlostavljaju, te im uzimaju plaću. Neke djevojčice su i seksualno zlostavljane.

Djeca u rudnike dolaze iz raznih područja Malija, kao i iz Gvineje, Burkine Faso i ostalih susjednih afričkih zemalja, stoji u izvještaju organizacije HRW.

Svake godine iz rudnika u Maliju se izvoze tone i tone zlata, u vrijednosti od oko 218 milijuna dolara. Većina zlata izvozi se u Švicarsku i Ujedinjene Arapske Emirate.

Borci za ljudska prava zahtijevaju da vlasti uvedu strože zakone o radu djece, no u mnogim slučajevima lokalni dužnosnici imaju veliku korist od rudnika zlata i nemaju interesa za zaštitu prava djece.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.