VIDEO Vlada usvojila Nacionalni program reformi, najavili veći gospodarski rast i zaposlenost

Foto: Hina

DANAS se održava sjednica vlade na čijem su dnevnom redu, među ostalim, Prijedlog nacionalnog programa reformi 2018. i Prijedlog programa konvergencije Republike Hrvatske za razdoblje 2018. – 2021. godine.

Nacionalni program reformi za 2018. godinu temelji se na rastu, zapošljavanju i podizanju standarda kao prioritetima vlade te daljnjem poreznom rasterećenju.

U programu konvergencije za ovu godinu se projicira stopa gospodarskog rasta od 2,8 posto, iduće godine 2,7 posto, a u 2020. i u 2021 godini rast od 2,5 posto.

Sjednicu vlade pratite uživo na Indexu:

 

10:25 Na vladi je predstavljen i Prijedlog programa konvergencije Republike Hrvatske za razdoblje 2018. – 2021. godine.

10:15 Premijer je kratko prokomentirao program reformi.

"Omogućit ćemo daljnji gospodarski rast, veću zaposlenost, smanjiti negativne demografske trendove, omogućiti daljnje investicije i konkurentnost hrvatskog gospodarstva, smanjiti nejednakosti u hrvatskom društvu, održati odličnu fiskalnu disciplinui adresirati sve probleme koje smo vidjeli u pogledu korigiranja očitih makroekonomskih neravnoteža na koje smo bili upozoreni u zadnjem izvješću", rekao je premijer i zaključio kako su tri ključna cilja Nacionalnog programa reformi jačanje konkurentnosti gospodarstva, povezivanje obrazovanja s tržištem rada i održivost javnih financija.

10:10 Vlada je glasala i usvojila Nacionalni program reformi. Premijer je nakon glasanja rekao kako očekuje da Nacionalni program reformi bude ispunjen i proveden.

Nacionalni Program Reformi by Index.hr on Scribd

9:55 Osim nje, dijelove reforme predstavili su ministri Marić, Pejčinović-Burić, Žalac te Kujundžić, dok je premijer rekao kako su najveći dijelovi reforme upravo u njihovim resorima.

9:45 Državna tajnica Mikuš Žigman predstavila je dio ciljeva reforme. "Sustavno ćemo i dalje raditi na administrativnom rasterećenju gospodarstva. Želimo nastaviti raditi i na liberalizaciji tržišta usluga. Planira se povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj", rekla je.

"Strategijom digitalne transformacije gospodarstva omogućuje se platforma digitalizacije za unaprjeđenje poslovanja gospodarstvenika i jačanja naše industrije", dodala je.

9:40 Premijer je potom najavio Nacionalni program reformi. "Želimo da Nacionalni program reformi bude pokretač brojnih reformi u 2018. godini i prvoj polovici 2019. Imamo 59 mjera u 11 reformskih područja", reao je.

9:28 Poručio je kako je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uputilo notu Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu kojom ih je izvijestilo kako ministar obrane Republike Srbije Aleksandar Vulin do daljnjega nije dobrodošao u Republiku Hrvatsku.

Ponovio je kako je to stav vlade te kako je Hrvatska posjetama ministara Srbiji pokazala volju za suradnju, ali kako toj suradnji nije pridonio incident u Beogradu.

"Smatrali smo da dolazak Aleksandra Vulina ne bi pridonio izgradnji dobrosusjedskih odnosa", rekao je premijer i dodao kako je zato donesena ta odluka.

"Naša poruka bila je jasna. Želimo suradnju, to smo i dokazali. Hrvatska ostaje otvorena za suradnju sa Srbijom, ali čvrsto stoji na obrani svog dostojanstva, digniteta i zaštite nacionalnih interesa", zaključio je Plenković.

9:25 Komentirao je i komemoraciju u Jasenovcu.

"Imali smo državnu komemoraciju u nedjelju i zahvaljujem onima koji su bili. Smatram da je s naše strane događaj dostojanstveno obilježen. Izjavili smo pijetet prema svim žrtvama fašizma i nacizma. Pozivamo sve aktere, a osobito političke, da poštuju državne komemoracije na njih se odazivaju i dolaze. Na isto pozivamo i udruge i predstavnike žrtava i da ubuduće izrazimo napore da imamo jednu komemoraciju u Jasenovcu koja će obilježiti taj događaj", poručio je

9:23 Premijer se osvrnuo i na podatke Eurostata koji prikazuju da je u prethodnoj fiskalnoj godini Hrvatska više zaradila nego što je potrošila.

Rekao je kako su rezultati bolji nego što su očekivali te kako se približavamo ostvarenju uvjeta za ulazak u eurozonu.

9:21 Rekao je i kako izgradnja mosta neće predstavljati nikakve probleme s granicom na BiH.

"Smatramo da izgradnja ovog mosta može pomoći izbjegavanju prometnih gužvi u Neumu. Kombinacija svih ovih učinaka na BiH može utjecati samo pozitivno", rekao je Plenković i dodao kako zbog svojih dimenzija neće predstavljati problem u prometu brodova.

9:19 Premijer se najprije ispričao zbog kašnjenja, a potom je počeo govoriti o događajima proteklih dana.

"Svjedočili smo potpisivanju ugovora o izgradnji Pelješkog mosta, čija izgradnja je strateški cilj niza vlada. Taj projekt bitan je za prometno povezivanje, turizam, ali i za naše članstvo u EU", rekao je Plenković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.