VIDEO Tomašević: Traže me sastanke oko mjesta za šefa Srebrnjaka, ali ne sastajem se

ODRŽANA je redovna press-konferencija Tomislava Tomaševića i njegovih zamjenika. Prvo su govorili njegovi zamjenici Luka Korlaet i Danijela Dolenec.

Korlaet je govorio oko obnove i što su sve učinili da bi taj proces ubrzali. Dolenec je otkrila kako se promijenio sastav gradskog stožera Civilne zaštite te da ona nije više načelnica. Načelnik je Korlaet, a u stožer su ušli i šef Holdinga Nikola Vuković te šef zagrebačke bolnice Sveti Duh.

Tomašević je otkrio nove poteze oko ušteda.

Tekstualni prijenos

Prvi govori zamjenik Korlaet.

O potresu

Svaki petak održavaju se sastanci svih uključenih kako bi se umrežile baze podataka. Prošli petak održan je treći sastanak, na kojemu je kolega Šiško uime Gradskog ureda predstavio dokument kojim je uređena migracija svih podataka vezanih za potres. Kada to implementiramo, proces donošenja odluka će ići puno brže.

O obnovi škola

Prolongirat će se rokovi za pet osnovnih, osam srednjih škola i za jedan dom. Dosad su uspješno sanirana 163 objekta. Mi smo napravili niz koraka da se procesi ubrzaju, nakon što je prošla vlast napravila neke pogreške. Uspostavljena je međusobna koordinacija gradskih ureda kako bismo to što prije riješili. U tom smislu ja sam u svakodnevnom kontaktu s novoimenovanom šeficom Ureda za zaštitu objekata. Svaki tjedan ćemo obilaziti građevine kako ne bismo odstupali od rokova.

Prijevoz za učenike će biti organiziran u područne škole i roditelji mogu biti mirni.

Slijedi zamjenica Dolenec.

Trudimo se izvijestiti javnost o svemu što se događa i trudimo se najaviti nove poteze. Imamo ambiciozan program reformi i imat ćemo sjednice GSV-a, ja ću biti potpredsjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Kao načelnica Stožera civilne zaštite, govorim da smo s nekim malim odmakom odlučili napraviti dodatne promjene u sastavu Stožera. Sastav smo uredili prema Pravilniku. U sastavu kao član trebaju biti predsjednik Uprave Holdinga Nikola Vuković te neki relevantni pročelnici. Zatim zdravstvo, Mirela Šentija Knežević umjesto Jelića. Umjesto Lovrića ne treba biti nitko, pa je smanjen sastav za jedan član. Niz uloga u Stožeru je zadano, ali jedan je element i ravnateljstvo bolnice, pa je sada tamo i ravnatelj bolnice Sveti Duh.

Zamjenik Luka Korlaet bit će novi načelnik Stožera civilne zaštite.

Slijedi Tomašević.

Želimo transparentno sve govoriti. Obustavljamo pozive za jednokratne potpore udrugama, koji su otvoreni od početka godine. 10 ureda ima takve pozive, zaustavljamo to s 31. srpnjem. Taj poziv je otvoren cijelo vrijeme do potrošnje sredstava. Dosad je uplaćeno oko 1.6 milijuna, u 2020. je bilo oko 7 milijuna na tome.

Oko školskih odbora Grad Zagreb, ja kao gradonačelnik bih trebao imenovati oko 600, 650 članova školskih odbora, predstavnika Grada Zagreba u školskim odborima. Tu najavljujem načelno model, još uvijek radimo na njemu. Grad Zagreb imenuje 3 od 7 članova, odlučili smo se na model gdje će se ljudi imenovati na sljedeći način: jedan će biti predstavnik mjesnog odbora ili četvrti, bez obzira na to kojoj stranci pripadaju, a za ostala dva člana ćemo imati javni poziv. Trajat će oko 2 tjedna, reći ćemo na sljedećoj konferenciji za medije sve, to je jedan mješoviti model. Planiramo i smanjiti naknade za školske odbore. Prije javnog poziva će građani znati i koliko će te naknade iznositi.

Slijede pitanja

Što se tiče revizije, ima nekoliko segmenata. Napravili smo reviziju za prošlu godinu, ići ćemo napraviti to za prvih pola godine, nadamo se da će doći ciljana revizija Državne revizije. Rade se revizije ugovora i poslovnih subjekata koji posluju s Gradom, što se tiče nekih obuhvatnijih revizija, oko velikih JPP-a još nismo se pomaknuli, ako, npr., mislite na pročistač ili nešto slično...

O Srebrnjaku

Koliko znam, Srebrnjak ima novog v.d.ravnatelja. Nogalo mora biti vraćen na posao. Moram priznati da do mene dolaze razne poruke, traže od mene sastanke oko mjesta za ravnatelja Srebrnjaka. Nemam namjeru ići na takve sastanke, o ravnatelju odlučuje Vijeće temeljem natječaja. Ne mislim se sastajati ni i s kim dogovarati. Vijeće bolnice će odlučiti o tome.

 

O Kninu

Namjeravam otići u Knin, kao što sam išao u Brezovicu.

O novim pročelnicima

Mi za v.d.-a pročelnika možemo staviti postojeće zaposlenike Gradske uprave. Možemo izabrati od postojećih do raspisivanja natječaja.

O financijama

Radimo sve što možemo da ne dođe do povećanja komunalnih usluga građanima. Zato radimo sve rezove. Planiramo i uštede u rebalansu za rujan. Preuzeli smo Grad usred proračunske godine, nemamo velik manevarski prostor, trudimo se što više uštedjeti, da ne prodajemo gradska zemljišta, razgovaramo s bankama, dignut je kredit za likvidnost. Tražimo rješenja.

Mislim da će tek sljedeća proračunska godina biti prava godina u kojoj ćemo imati cijelu sliku i vjerujem da će doći do dogovara s bankama, a i Ministarstvom financija, kako da provedemo financijsku konsolidaciju.

Što se tiče obnove, nitko ne može biti zadovoljan. Ta koordinacija grada i države je sada bolja, ali to se još ne vidi. Nije sve na nama. Dosta problema je naslijeđeno, samo da pogledamo javne zgrade. Nemamo riješeno vlasništvo, možemo uzet primjer na našim zgradama, zašto se konzervatore nije uključilo na vrijeme, zašto se čekalo godinu dana. Mi smo imali sastanke s ministrima oko obnove zaštićenih zgrada, škola i kulturnih ustanova, nadam se da će se uskoro vidjeti rezultati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.