VIDEO Rumunjska vlada prosvjedovala protiv antikorupcijske borbe: "Nitko nije siguran"

Foto: Hina/EPA

RUMUNJSKI vladajući socijaldemokrati i tisuće njihovih pristaša okupili su se u subotu ispred vlade u Bukureštu kako bi prosvjedovali protiv navodnih zlouporaba ovlasti protukorupcijskih tužitelja.

Skup se vidi kao odgovor vladajuće koalicije na niz velikih protuvladinih prosvjeda protiv pokušaja socijaldemokrata da izvanrednom uredbom dekriminaliziraju nekoliko kaznenih djela korupcije. Protivljenje naroda prisililo je socijaldemokrate da povuku uredbu.

Rumunjska je jedna od najkorumpiranijih država u Europskoj uniji i Bruxelles njezin pravosudni sustav drži pod specijalnim nadzorom.

Protukorupcijski tužitelji osigurali su niz osuda protiv zastupnika, ministara i gradonačelnika zadnjih godina zbog sukoba interesa, zlouporabe vlasti, prijevara i dodjele državnih ugovora u zamjenu za mito.

"Apsolutno svatko može biti meta dostave koja može voditi osudi"

Međutim, vodeći političari, od kojih su neki trenutno pod istragom ili pred sudom, niječu da su učinili išta protuzakonito i optužuju tužitelje da koriste ovlasti za politički progon. Oni ih isto tako optužuju kako se prečesto oslanjaju na dostave treće strane kad grade slučajeve.

"Ne smijete gajiti iluzije da su mete samo visoki dužnosnici ili službenici", rekao je čelnik Socijaldemokratske stranke Liviu Dragnea tisućama pristaša odjevenih u bijele majice i sa zastavama u rukama.

Lokalne televizijske postaje procijenile su da se okupilo nešto ispod 200.000 ljudi, a policija nije dala svoje procjene.

"Nitko nije siguran. Apsolutno svatko može biti meta dostave koja može voditi osudi", rekao je Dragnea. Sam Dragnea je proglašen krivim za namještanje izbora zbog čega mu je zabranjeno da bude premijer. Sada je na sudu zbog posebnog slučaja navodnog poticanja zlouporabe dužnosti drugih javnih službenika i pod istragom je zbog sumnje da je u svoj džep trpao novac EU-a. On niječe da je počinio bilo što nezakonito u sva tri slučaja.

Socijaldemokrati trenutno nastoje izmijeniti kazneni zakon a kritičari kažu da bi neke od izmjena štetile istragama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.