Video: Prošlo je 20 godina od divljačkog, najbrutalnijeg napada na Dubrovnik

NA DANAŠNJI dan prije točno dvadeset godina Dubrovnik je proživio najgori, najdivljačkiji napad u svojoj bogatoj povijesti.

Toga crnog petka, na blagdan Svetog Nikole, srpsko-crnogorski agresori su u zoru krenuli na Grad teškim topništvom i mornaricom, ubivši 19 civila i četiri branitelja. Oštećene su brojne građevine i starine, od palače Sponza i crkve Svetog Vlaha, do luke i nekoliko hotela, a samo na samostan Male braće palo je 37 projektila...

U jednom od svjedočenja, general JNA Veljko Kadijević kazao je da je napad na Dubrovnik bio priprema za daljnja djelovanja agrosorske JNA sve do Splita, a napad je imao i propagandni uvod u uvjeravanjima Crnogoraca kako "ustaše" namjeravaju osvojiti Herceg Novi.

Među zapovjednicima napada na Dubrovnik, pravomoćno osuđeni Pavle Strugar pošten je na slobodu 2009.  zbog lošeg zdravstvenog stanja. Prije toga je dobio osam godina zatvora.

Napad na grad Sv. Vlaha, udari projektila na zaštićene UNESCO-ove spomenike, u pola dana su obišle i šokirale svijet te promijenile sliku o ratu u Hrvatskoj. Dubrovčani crni petak iz 1991. obilježavaju mimohodom na Srđ.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.