Video - "Okupatori" došli do Obame: Policija blizu Bijele kuće uhitila 70 prosvjednika

AMERIČKI policajci su jučer uhitili oko 70 osoba koje su prosvjedovali blizu Bijele kuće. "Okupatori" su blokirali ulice u znak prosvjeda protiv visoke nezaposlenosti i pomoći bogatim korporacijama.

Stotine prosvjednika iz pokreta "Occupy" i drugih grupa sa sličnim ciljevima su pokušali blokirati K Street NW gdje se nalaze središta nekih od najvećih lobističkih tvrtki u Washingtonu. Prosvjednici su kazali da lobisti predstavljaju korporacije koje, zajedno s najbogatijim ljudima u državi, imaju previše novca i moći u SAD-u.

Neprofitna organizacija Public Campaign je otkrila kako je 30 najvećih korporacija dalo više novca za lobiranje u Kongresu, nego za poreze u razdoblju od 2008. do 2010. godine, piše RT.

Na jučerašnjem prosvjedu nazvanom "Dan akcije: Ujedinjeni okupatori" je sudjelovalo oko četiri tisuće ljudi. Većina njih se usmjerila na urede grupe Podesta, lobističke tvrtke čiji je suosnivač bivši šef ureda predsjednika Billa Clintona, John Podesta. Ostali su zauzeli područje ispred kongresnih ureda na Capitol Hillu te izvan restorana u kojem obično jedu moćni brokeri.

Prosvjednici su vikali "Mi smo 99 posto" te su blokirali raskrižja. Promet gradom je satima bio zagušen. Policija je odvlačila prosvjednike koji su sjedili na cestama. Većina ih je optužena zbog zakrčenja ceste. Jučerašnji prosvjedi su bili najburniji od kada su demonstranti 1. listopada zauzeli washingtonski Trg McPherson. Najmanje jedan prosvjednik je ozlijeđen nakon sukoba s policajcem. Rušenje kampa prosvjednika u Washingtonu u nedjelju završilo je sa uhićenjem 30 osoba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.